Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V českých vodách číhá sourozenec tropického parazita: Do těla proniká kůží!

V českých vodách číhá sourozenec nebezpečného tropického parazita! Pronikne do kůže a svědí
V českých vodách číhá sourozenec nebezpečného tropického parazita! Pronikne do kůže a svědí  (Autor: Facebook, Twitter, Profimedia.cz)
Autor: DH - 
7. července 2019
12:53

V posledních letech jsou během vlny veder česká koupaliště vystavená takovému návalu horkem zničených obyvatel, že přímo praskají ve švech. Také proto přibývá těch, kteří radši volí koupání v jezerech, přehradách či rybnících. Jsou s tím spojená známá rizika, ať už jde o nepředvídatelné vodní víry nebo toxické sinice. V českých vodách však žije ještě něco jiného. Nepříjemná motolice proniká do těla rovnou skrz kůži!

Kdo by v těchto vedrech nevyrazil v České republice za parádní koupačkou na rybník nebo na přehradu?  Tuzemští obyvatelé možností přírodního cachtání v posledních letech využívají čím dál častěji. Současně s tím roste i míra kontrol čistoty našich vodních ploch. A důvody k tomu skutečně jsou. Kromě přítomnosti škodlivých sinic je tu také tvor se složitým latinským názvem.

Trichobilharzia regenti, jinak také motolice ptačí, je živočich a parazit, který se člověku zavrtá do kůže a posléze způsobí nepříjemnou svědivou vyrážku. Obecně této nemoci vědci říkají cerkáriová dermatitida. Ochrana? Žádná! Tvor se je schopen do těla zavrtat během pár minut a proto se ho člověk nezbaví tak, že se otře ručníkem. Kdo je ve vodě déle, nemůže se bránit vůbec.

„Tyto larvy penetrují naši kůži, kde je odhalí náš imunitní systém a zabije je. I tak ale mrtvá těla larev v kůži zůstávají a je třeba je odhojit. Vzniklý pupínek se začne zvětšovat a změní se ve svědivý puchýřek,“ řekla před časem Českému Rozhlasu parazitoložka Jana Bulantová. Pokud parazit zaútočí ve velké míře, může infikovaný pocítit i horečku a malátné stavy. A počet výskytů v posledních letech roste. „Nevíme ale, jestli to není způsobeno jen větší informovaností hygienických stanic, zdravotních ústavů i koupajících se lidí,“ přiznala vědkyně.

Cílem larev člověk není

V českých zemích je podle hygieniků mnoho vodních ploch, kde se motolice vyskytují. Živočich se zprvu vyvíjí na vodních plžích. „Po nasvícení sluníčkem se uvolní z hostitelského plže do okolního prostředí, kde mohou napadnout člověka,“ doplnila Bulantová. Hlavním cílem motolic jsou však kachny a ne primárně lidé. Vodnímu ptactvu se larvy tělem dostávají do oblasti nosu, kde se poté rozmnožují.

Nebezpečí ve středu Čech

V předchozích letech zaznamenali hygienici výskyt ptačích motolic třeba v Novém rybníku na Příbramsku, kde se lidé po koupání osypali. V roce 2015 zase kontroly odhalily motolice v nádrži Brušperk v Moravskoslezském kraji. V minulém roce se s rozsáhlým výskytem parazita potýkali také na velice oblíbené Těrlické přehradě na Karvinsku.

Plži věstí problémy

„Pokud se do vodní nádrže s jedním převažujícím druhem plže dostane motolice způsobující cerkáriovou dermatitidu, tak infekce koupajících bývají opravdu veliké a nepříjemné. V ustáleném biotopu, kde si konkuruje několik druhů plžů, nemusí být invaze tak intenzivní,“ shrnula situaci parazitoložka Radiožurnálu.

Jak se chránit?

Odborníci připouštějí, že bránit se proti motolici je velice složité. Obecně platí, že v bezpečí je pouze ten, kdo zůstane na suchu. Pro ty, kteří by se parazita báli, existují speciální krémy. Fungovat by měl ten proti medúzám, účinné jsou prý i určité druhy opalovacích krémů. 

Pokud člověk přeci jen vyleze z vody a utrpí cerkáriovou dermatitidu, měl by počítat i s několikadenním svěděním zarudlých puchýřků. Proti tomu se dají použít klidnící krémy, nejlépe ty s obsahem kortikosteroidních látek. Jsou běžně dostupné v lékárnách. Odborníci doporučují i chladící komprese, ovesné koupele nebo roztoky s Epsomskou solí. Obecně by se člověk neměl moc škrábat, aby se infekce nerozšířila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání