Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženě se na dovolené zavrtal do hlavy parazit. Něco se ve mně hýbe, stěžovala si

Autor: Mii - 
31. května 2019
19:10

Fotografie, suvenýry nebo opálení. To jsou věci, které si lidé nejčastěji přivážejí z dovolené. Žena z Velké Británie, jejíž jméno lékaři neprozradili, si ovšem přivezla něco úplně jiného – larvu parazitujícího střečka, který se jí zavrtal pod kůži na hlavě. Nezjistila to hned, nezvaného návštěvníka objevili lékaři, až když si dlouho stěžovala na bolesti.

Jaké peripetie žena kvůli larvě zažila, popsali její ošetřující doktoři v odborném časopise British Medical Journal. Podle nich si krátce poté, co se vrátila z dovolené v Argentině, začala stěžovat na bolesti levého ucha a na oteklé uzliny v krku. Dostala tak antibiotika a byla poslána domů.

Léky ale příliš nepomáhaly a žena se po týdnu vrátila na kontrolu s tím, že se jí na hlavě udělaly dvě malé boule. Lékaři to označili za cysty a dali jí další antibiotika. Ty opět nepomohly a boule se postupně začaly zvětšovat, vytékala z nich navíc čirá tekutina.

Ženě v té době její kamarádka řekla, že je možné, že chytila parazitickou infekci, ale myšlenka ji vyděsila a neřešila ji. Trvala na tom, že boule jsou cysty, protože jí to řekli lékaři. Ovšem když bolest neustupovala a postupně se stávala neúnosnou, o možnosti parazita promluvila s lékaři.

Ti ji poslali do nemocnice, kde podstoupila krevní testy. Neukázaly nic. Svěřila se proto, že cítí, jak se v ní něco hýbe, což doktory vyburcovalo k tomu, aby ji konečně pořadně diagnostikovali – infekcí larev střečka lidského.

Dáreček z Jižní Ameriky

Střečkové jsou malý hmyz vzhledem připomínající mouchy, jejichž larvy žijí parazitickým způsobem života. Nejčastěji infikují zvířata, ale mohou se zavrtat pod kůži i lidem. Ve tkáni obvykle stráví 12 týdnů, než dospějí, vylezou ven a zakuklí se. Vyskytují se ve Střední a Jižní Americe.

Střečkové obvykle své larvy ukládají na komáry, díky čemuž mohou být jednoduše přeneseny na lidi. Žena potvrdila, že ji během její cesty do Argentiny několik komárů pokousalo. Na člověku se pak hmyz líhne díky teplu těla.

Doktoři chtěli larvy z ženy vyndat pomocí vazelíny. Ta zablokuje drobný otvor, který mají tvorové k dýchání a vylezou ven, aby se neudusili. Jednu larvu se tímto způsobem podařilo vyndat, druhá musela být vyjmuta chirurgicky, protože zemřela. Ženě se nicméně okamžitě ulevilo, všechny její symptomy odezněly a jediné, s čím byla poslána domů, byla antibiotická mast.

Zobrazit celou diskusi