Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chlapec si stěžoval na pískot a šum v uchu. Měl v bubínku zakousnuté klíště

Autor: Mii - 
7. května 2019
18:20

Nepříjemný zážitek se přihodil chlapci (9) z amerického Connecticutu, který si stěžoval na pískání a zvláštní šum v jednom jeho uchu. Když navštívil doktora, objevil lékař, že se mu do jeho ušního bubínku zavrtalo klíště. Parazit v ušním ústrojí způsobil infekci, jinak ale klukovi neublížil, slyšel stále dobře.

Případ popsal odborný časopis The New England Journal of Medicine. Lékaře zaujal proto, že chlapec kvůli klíštěti netrpěl žádnou bolestí, ani neměl problém se sluchem. Jediné, co mu malý tvor způsoboval, byl slabý pískot a šum.

Doktoři nejdříve nevěděli, co zvuky způsobuje, pohled do ucha ale rychle ukázal, že problémem je drobné klíště, které se kusadly drží v bubínku. Lékař David Kasle z nemocnice Yale New Haven, jenž kluka ošetřoval, zmínil, že podobný případ nikdy neviděl, stává se jen velice zřídka.

Klíště se muselo v uchu vyskytovat několik dní, nejspíš nejdříve bylo na vlasech, odkud putovalo do ušního kanálku. Doktoři se shodují, že ho lákal ušní maz. „Jak se zvuk přibližuje k bubínku, pacient ho slyší více a více,“ popisoval Kasle pro web Live Science. „Takže jak se to klíště přibližovalo blíže, kluk ho slyšel více,“ dodal.

V době, kdy ho lékaři zpozorovali, už nežilo. Přesto bylo velmi těžké ho vyndat, protože zůstalo zakousnuté ve tkáni. Nakonec chlapec musel na operační sál, kde byl uložen do celkové anestezie a kde mu bylo chirurgicky vyjmuto.

Klíště bylo později identifikováno jako druh Dermacentor variabilis, které žije pouze v USA a přenáší jej psi. Chlapec dostal antibiotika na infekci, bubínek se mu časem vyléčil a ani měsíc po zákroku nejeví známky toho, že by na něj klíště přeneslo nějakou nemoc.

vemenozmojistary ( 8. května 2019 04:37 )

nspetr Je to debil, spamuje.

jasnovidec01 ( 7. května 2019 22:13 )

kliknout na nahlásit a redakce ho zablokuje já to dělám vždy když najdu
novej nic 

Zobrazit celou diskusi