Samička poštolky pojmenovaná Adélka vyvedla mláďata na parapetu v truhlíku v šestém patře bytového domu. „Jedno mládě je už skoro »přepeřené«, takže se velmi podobá Adélce. Jenže hnízdo už jim je malé, jak všechna poštolčata poctivě trénují křídla,“ řekla Blesku Judita Zajtková (39). Postupně proto dobývají i zbytek parapetu za truhlíkem, kde se křídla roztahují snadněji.

Sprcha v horku

Horka, která stoupají v těchto dnech až nad 30 stupňů, přežívají opeření nájemníci spokojeně díky speciálnímu chlazení. „Slunečník stále pomáhá, ale ve vedrech je ochlazujeme i vodou v rozprašovači. Podle horka a toho, jak jsme doma. Třeba i třikrát denně. Líbí se jim to,“ dodala Judita Zajtková.

Otázkou je, jak dlouho ještě bude rodina poštolky za oknem vídat. Podle nejoptimističtějších vyhlídek totiž mají čas do 7. července, poslední se totiž z vajíčka vyklubalo 4. června, pak už budou zcela samostatná a své hnízdo opustí. Nakonec zůstane jen naděje, že se vrátí do svého »luxusního hotelu« zase příští jaro. Poštolčí mámy krmí svá mláďata po vyklubání z vajec po dobu 33 dní.

Takhle loví

Poštolčata zatím dostávala krmení přímo do zobáčku. I když si ho v posledních týdnech už musí roztrhat sami, k lovu se ještě ptáčci nedostali. Co se musí naučit? Především dostat se třepotavým letem nahoru, kde se zastaví nad kořistí. Pak stáhnout křídla k tělu a střemhlav se řítit k zemi. Těsně nad kořistí perutě opět roztáhnout a drapnout do pařátů třeba hraboše.

Fotogalerie
6 fotografií