Celkem poklidnou cestu po hladině dvou největších českých řek má za sebou replika barokního Mariánského sloupu, který přes staletí stával na Staroměstském náměstí. V úterý ráno nákladní loď vyplula ze Staré Boleslavi, a přes Mělník a Vltavu proti proudu doputovala i s cenným nákladem, který sestává ze zhruba 250 kusů, do Prahy. Do Staré Boleslavi se po silnici jednotlivé fragmenty dopravily až z Jaroměře.

Co už není, může být

Pozornost budila už na první pohled. Na její přídi totiž spočívala vysochaná replika Panny Marie. Loď v Praze zakotvila před šestou hodinou poblíž Karlova mostu. „Jsem usmažený od sluníčka, ale cítím se šťastný,“ prozradil pro Blesk.cz v prvních okamžicích umělecký sochař Petr Váňa, když dorazil do Prahy. Prací na Mariánském sloupu strávil přes 20 let života.

Přesto není dosud zřejmé, zda sloup bude na náměstí opět stát. Koncem května se sochař se svým týmem pokusil pro sloup připravit „půdu“ a začal ve středu 29. května rozebírat tu část náměstí, kde kdysi stával. Jenomže se při tom ukázalo, že ačkoliv má stavební povolení, neobdržel povolení k záboru a vjezdu, a tak se svými pracemi musel ustat. Povolení nemá dodnes.

„Když děláte sochu, tak to musíte myslet vážně. Nesmí se stát, že urazíte něco, co tam patří. Za každý úder jste zodpovědný a já jsem zodpovědný to dodělat, když na Mariánský sloup přispělo tolik lidí,“ sdělil na dotaz, zda věří v to, že se sloup navrátí na své původní místo.

Měsíc prací na vodě

I tak není nepravděpodobné, že se tak jednou stane. Na povolení k záboru, které vydává pražská Technická správa komunikací bude sochař čekat minimálně měsíc. Technická správa ho vyzvala, aby doplnil harmonogram prací a souhlas vlastníka pozemku. Druhý jmenovaný dokument má a ten první brzy dodá. Nyní bude loď přistavená v přístavišti Pražských Benátek a lidé budou moci pozorovat práci kameníků a sochařů.

Je potřeba dosekat hlavici a moc se na to těším. Lidé se na to budou moci přijít podívat,“ uvedl Váňa, který též sdělil, že právě měsíc potrvají další dílčí práce na sloupu. Probíhat budou na lodi, která fragmenty sloupu přivezla. Jiné se v Praze už dlouhá léta nachází.

„V nemocnici Boromejek pod Petřínem je už sokl sloupu a dřík. To je dohromady 20 tun kamene a čekají tam už 19 let. Další část je socha Panny Marie u Týnského chrámu a zbytek je na lodi. Dohromady to je 100 tun kamene,“ prozradil sochař.

Petr Váňa popisuje, jaká povolení ještě musí získat, aby mohla začít výstavba Mariánského sloupu.

Video
Video se připravuje ...

Do Prahy dopluly zbývající části Mariánského sloupu. Jiří Marek

Sloup bude stát

Na samotném Staroměstském náměstí jsou dnes na místě, kde původně stával sloup, kvádrové bloky. Ty se tam objevily neobvyklou akcí v roce 1993, kterou má na svědomí Vojtěch Pokorný a architekt Pavel Nauman: „Kvádry jsme s pískem naložili do auta a vyjeli na Staroměstské náměstí. Tam jsme vyndali kostky a položili kvádry na místě, kde původně stál sloup. Celá akce trvala hodinu a půl, neměli jsme žádná povolení. Magistrát Prahy pak souhlasil, že desky tam nechá, ale museli jsme upravit nápis ve 4 jazycích, jenž byl ve znění »zde stál a bude stát Mariánský sloup«. Druhá část »a bude stát« musela být na žádost magistrátu odstraněná A na kvádrech je opravdu vidět, jak je to vysekané,“ zavzpomínal na vybudování první připomínky sloupu předseda Svatojánského spolku Vojtěch Pokorný.

Fotogalerie
20 fotografií