Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Českých jablek bude málo. Jarní mráz zničil ovoce za 100 milionů

Autor: ČTK - 
9. června 2019
10:25

Škody z jarních mrazů na ovoci přesáhnou 100 milionů korun. Nejvíce mrazy poškodily ovocné sady v severních a západních Čechách. První škody ovocnáři v minulých dnech zaznamenali na Moravě také z krupobití. Tento týden to potvrdil předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Přesné vyčíslení škod bude jasné po celostátním odhadu sklizně ve druhé polovině června. Vzhledem k tomu, že na tyto škody se pojištění nevztahuje, zemědělci jednají se svým resortem o kompenzacích.

Mrazy letos přišly ve dvou vlnách. První vlna v polovině dubna nadělala jen menší škody, například na meruňkách na Moravě. Větší škody udělala druhá vlna, která přišla mezi 5. až 8. květnem a zasáhla hlavně severozápad Čech,“ řekl Ludvík. Postiženi jsou podle něj hlavně ovocnáři v Ústeckém, Libereckém a Plzeňském kraji a v části středních a východních Čech. Na Moravě jsou škody výrazně menší, jsou například v okresech Kroměříž a Brno - venkov.

Začátkem května ovocnáři škody z mrazů odhadovali na desítky milionů korun, teď už je to rovných sto. Celoroční hodnota ovoce sklizeného českými sadaři se v posledních letech pohybuje kolem 1,3 miliardy korun.

Nejvíc mrazy z pohledu osázené plochy poškodily výsadby hrušní a třešní. Finančně budou škody největší u jablek, protože jablka jsou nejvíce pěstovaným druhem ovoce v Česku. „Škody ale nebudou takového obrovského rozsahu jako v roce 2017. Letos jsou daleko lokálnější. Některé podniky jsou poškozené významně, některé vůbec,“ uvedl Ludvík.

O případných kompenzacích za škody z mrazů, které jsou nepojistitelným rizikem, již ovocnáři jednali s ministerstvem zemědělství. Závěry zatím nebyly, protože se čeká na přesnější vyčíslení škod. „Sledujeme i případné kompenzace za mrazy ovocnářům v okolních zemích. Jsme na jednotném evropském trhu a chceme s nimi mít rovné podmínky,“ řekl Ludvík. Škod z krupobití se případné kompenzace týkat nebudou, protože proti kroupám se ovocnáři mohou pojistit.

Mráz ničil úrodu i před dvěma lety

Poslední velké poškození ovocných sadů mrazy přišlo v roce 2017. Tehdy dubnové a květnové mrazy poškodily asi 40 procent ploch sadů v Česku a ztráty na produkci dosáhly půl miliardy korun. Sklizeň se tehdy propadla na hluboce podprůměrných 119.310 tun a byla druhou nejnižší sklizní od roku 1990 na území Česka.

Nižší sklizeň ovoce v ČR než v roce 2017 byla v novodobé historii českého ovocnářství jen v roce 2011, kdy se ho sklidilo 101 249 tun. Důvodem tehdejšího propadu byly také mrazy. Mrazy významně poškodily české ovocnáře i v roce 2016, ztráty na tržbách byly kolem 400 milionů korun. Za škody z mrazů z let 2016 a 2017 dostali ovocnáři od státu kompenzace dohromady 165 milionů korun.

jasg@... ( 9. června 2019 11:30 )

Panenko Maria Evropská, ti naši ovocnáři bečí pokaždé když mrzne, prší, neprší, svítí slunce, ba vymluví se i na tmu, že bude málo ovoce!
Politici jim to sežerou, dají dotace, aby další rok mohli bečet znova!
No co dovezou ovoce ze Španělska, Itálie, z chudé Afriky a prodají to za pade za kilo.

jedova11 ( 9. června 2019 11:15 )

No,že těch českých jablek v obchodech je 😂😂😂😂😂. Samej předraženej kekel z Polska

panamira ( 9. června 2019 11:04 )

Slzami skoro nevidím na obrazovku.
Proč ty stromy nezaorají a nejdou pracovat do kolbenky??????
Ze zisku z minulých let nakoupím technologii s kterou se dá bojovat proti mrazům.
Z mrazy musí počítat jako ze sklizni, byli a budou.
Ať jdou do prd@le.

Zobrazit celou diskusi