Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mrazy zničily ovoce za desítky milionů, bědují ovocnáři. A jablka ztratila chuť

Autor: ČTK, lan - 
7. května 2019
15:50

Mrazy v noci na úterý způsobily ovocnářům podle prvních odhadů škody za desítky milionů korun. Mráz, který místy byl i minus čtyři stupně Celsia, nejvíc poškodil hrušně a třešně. Na některých místech mrazy poškodily také jabloně, které jsou hlavním ovocným druhem v ČR. Přesnější poškození sadů mrazy by měly být známé během několika týdnů. Uvedl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

„Noc na dnešek byla z pohledu ovocnářů nejmrazivější. Nejčastěji bylo kolem minus dvou stupňů. Někde byla i místa s minus čtyřmi stupni, což už je velký problém,“ řekl Ludvík. Mrazy zasáhly hlavně západní a severní Čechy a částečně pěstitelské oblasti na východě Čech a na severní Moravě. „Budou podniky, které budou mít úrodu významně poničenou a budou na tom špatně. Jiné podniky budou mít úrodu mrazy nepoškozenou,“ řekl Ludvík.

Letošní škody z mrazů však podle něj nedosáhnou rozsahu obrovské mrazové škody z roku 2017. Tehdy dubnové a květnové mrazy poškodily asi 40 procent ploch sadů v Česku a ztráty na produkci dosáhly půl miliardy korun. Sklizeň se tehdy propadla na hluboce podprůměrných 119.310 tun a byla druhou nejnižší sklizní od roku 1990 na území Česka.

Skutečný rozsah mrazových škod by se měl ukázat za pár týdnů. „Uvidí se, zda u peckovin nachladlé plody vydrží a neopadnou. U jádrovin, zejména u jablek, se dají čekat škody na kvalitě. Takové ovoce se pak hodí jen na zpracování,“ řekl Ludvík.

Škody na ovoci z mrazů podle něj budou i v dalších evropských zemích, například v Německu či Itálii. „Škody hlásí například oblast kolem italského Bolzana, kde teď napadlo deset centimetrů sněhu a bylo tam minus šest stupňů,“ uvedl Ludvík.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi