Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exotické ovoce na českých zahrádkách: Paní Ivana pěstuje mandarinky, citrony a olivy. Co na to klimatolog?

Autor: ula - 
26. srpna 2018
06:45

Pěstovat na zahrádce jablka, rybíz, případně rajčata, už Čechy příliš neláká. Paní Ivana z Děčína opečovává na své zahrádce citrony, pomeranče, mandarinky a olivy. Letos si libuje, jak se jejím exotickým plodinám skvěle daří. Sousedi jí nezávidí, protože sami pěstují kiwi. Že Češi zkouší pěstovat exotické ovoce, potvrzuje i prodejce sazenic. I když podle Ivany počasí jejím rostlinám přeje, bioklimatolog si nemyslí, že bychom se v Česku dočkali pomerančových sadů.

 „Já jsem s pěstováním exotických rostlin začala už před lety, kdy jsem si objednala rostlinu banánu. Vykvetl až po pár letech, ukázaly se plody, tak jsem si objednala další,“ popsala paní Ivana svoje pěstitelské nadšení.

Brzy se na její zahrádce objevily citrony, pomeranče, mandarinky a olivy.

 „Letos se jim všem velmi dobře daří, kromě pomeranče, ten trochu stávkuje,“ hodnotí paní Ivana letošní počasí. V budoucnu hodlá pěstovat pomelo, kiwi a také granátové jablko.

Ovoce jako v Chorvatsku

To, že paní Ivana není sama, potvrzuje i Pavel Beran ze Subtropického zahradnictví Kruh:  „Zřejmě v souvislosti s oteplováním se v našich zahrádkách začínají objevovat ovocné druhy, které jsme dříve vídali na pouze dovolených například v Chorvatsku. Jedná se zejména o Fíkovníky, Asiminy, Tomely, Olivovníky, různé druhy kiwi, ale objevují se i první pokusy s vysazováním odolných citrusů.“

Podle Berana je největší zájem o fíkovníky. Sazenice stojí od 99 korun a pokud někdo nemá zahrádku, může zkusit pěstovat plodiny v květináči.

 „Bohužel ale u nás nejsou podmínky, aby tyto rostliny přežily zimu v zahradě. Od jara do podzimu rostou venku a na podzim je přenáším do zimní zahrady, kde průběžně celou zimu sklízím plody,“ řekla Blesk Zprávy paní Ivana.

Video  Vypěstovat si ananas doma není vůbec složité. Jak na to se dozvíte v tomto videu.  - YouTube.com
Video se připravuje ...

Pomerančová plantáž v Česku?

 „Rostliny se velmi dobře ujímají a do nějakých 350 m n. m je lze bez problémů pěstovat i venku. Ve vyšších polohách sice také přezimují, ale v případě větších mrazů mohou větve omrznout. Rostliny pak vyrazí znovu z kořenů, ale ten rok již většinou nezaplodí,“ vysvětluje Beran.

Mimořádně vysoké teploty posledních dní navíc mohou svádět k představě, že by se u nás mohlo začít exotické ovoce pěstovat ve velkém. To si ale nemyslí bioklimatolog.

 „Nemyslím si, že by sem masivně vstoupily třeba středomořské plodiny, protože tady stále máme pravidelně zimy s velkými mrazy, které by nepřežily. Takže zklamu ty, kteří by si chtěli zřídit pomerančový sad a začít hromadně pěstovat pomeranče třeba v rámci podnikání. Samozřejmě jsou tu lidé, kteří mají fíky nebo kiwi. Ale to nejsou plantáže, třeba jeden stromeček. A v některých letech i dozrají,“ uvedl bioklimatolog Zdeněk Žalud.

 „Navíc vysoké teploty bohužel neprospívají žádným rostlinám. Je to spíše tak, že některé druhy rostlin se s nimi dovedou vypořádat lépe než jiné.  V principu je to tak, že při teplotě nad 30°C rostliny již přestávají růst,“ doplnil Beran.

 „Ano, musím dopřát rostlinám dostatečnou závlahu, a tak je vidět na jedné rostlině květ, nezralý plod i plod, který se dá konzumovat,“ řekla Ivana.

Vypěstované na zahrádce chutná lépe

Ovoce vypěstované na zahrádce má podle odborníka většinou lepší chuť než to, co si koupíme v hypermarketu.  „Je to proto, že plody se kvůli transportu většinou trhají ještě před plnou zralostí a  na chuti je to někdy znát.  Na zahrádce si můžeme plody vychutnávat v plné zralosti přímo ze stromku,“ řekl Beran ze Subtropického zahranictví Kruh.

 „Plody jsou chutné, voňavé a úžasně šťavnaté, s kupovanými se nedají srovnávat ani chutí, ani velikostí,“ potvrzuje Ivana.

Pokud nemáte zkušenosti s pěstovnáním exotických rostlin, podle odborníka máte nejprve zkusit fíkovník.

 „Je to nenáročná rostlina a většinou brzy plodí. Pochopitelně také platí, že nejlepší je sledovat co komu roste v zahradách v okolí. Takové druhy jsou již odzkoušené a nemusíme se bát je vysadit,“ radí Beran.

Pěstovat se v Česku dá i karambola