Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zamrazte si vitamíny na zimu! 6 rad, jak nejlépe uchovat ovoce na vánoční bublaninu

/
  • Zamrazte si ovoce, v zimě za to budete rádi. Poradíme vám jak.
    20. července 2018 ● 09:23

    Jahod, maliny, rybíz, třešně, borůvky, meruňky… ovoce nepřeberné množství, jenže za pár týdnů bude po sezoně a nebudeme mít nic. Pokud ovšem nebudete chytří a nezamrazíte si! Poradíme vám, jak na to.

  • 1.

    Pečlivě vybírejte

    Mražení patří k nejúčinnějšímu a nejzdravějšímu způsobu dlouhodobého uchovávání potravin. Při mražení ovoce se vždy držte zásady nemrazit vše a naráz. Pečlivě vyberte nepoškozené zralé, ale ne přezrálé ovoce. Na mražení se nejlépe hodí drobné ovoce s výraznou barvou dužiny, jako jsou borůvky, maliny, ostružiny, jahody a rybíz.

    Tohle funguje na nadýmání i hubnutí!
    Autor: istock.cz

  • 2.

    Nejdřív tácek potom sáček

    Nesypejte čerstvé ovoce najednou do sáčku, to by se všechny plody zmrazily dohromady do jedné velké hmoty, se kterou by se vám velmi obtížně manipulovalo. „Mnohem lepší je zamrazit omyté a osušené ovoce na tácku nebo plechu s pečícím papírem pěkně vyskládané vedle sebe a po dvou hodinách je sesypat do pevného sáčku, který je určený na mražení potravin,“ radí oblíbená kuchařka Karolína Kamberská.

    Ovoce si zamrazte, v zimě se vám bude hodit!
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Nezapomeňte na popis

    Na popisný štítek sáčku nezapomeňte napsat druh ovoce a datum zamražení, pak teprve vše vraťte do mrazáku. S takto zmraženým ovocem se vám bude později velmi šikovně pracovat. Jednotlivé plody budou od sebe oddělené, nebudou nijak deformované a vy si pohodlně odeberete přesně jen takové množství plodů, které budete potřebovat.

    Jahody
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Vsaďte na citron

    Pokud chcete zamrazit větší ovoce jako jsou jablka, hrušky, meruňky nebo broskve, nakrájejte je na menší kousky. Toto ovoce má ale tendenci hnědnout, takže už pak nebude vypadat příliš lákavě. Proto je lepší ho před mražením namočit do vody s citronem, který zabrání nežádoucí změně barvy. Pro uchování barvy a kvality pomůže také tento druh ovoce před samotným zmražení lehce blanšírovat.

    Ovoce si zamrazte, v zimě se vám bude hodit!
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Když chcete jen pár kousků

    Pokud potřebujete zamrazit ovoce po malých dávkách, třeba proto, že ho využíváte jen na dozdobení pudinků či dortíků, využijte dávkovač ledu. Do každé přihrádky platíčka vložte pár kousků ovoce, zalijte vodou a vložte do mrazáku. Toto je ideální například i na zamrazení petrželky nebo pažitky. Hotovou kostku ledu pak stačí jen vhodit v zimě do polévky a máte zeleninu jako čerstvě natrhanou.

    Ovoce si zamrazte, v zimě se vám bude hodit!
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Rozmrazujte s citem

    Až budete mít třeba o vánocích  chuť na bublaninu, stačí už jen sáhnout do mrazáku pro ten správný sáček. Ovoce rozmrazíte tak, že je necháte pozvolna rozmrznout v lednici. Tím omezíte jednak ztrátu vitamínu C, tak i vývoj bakterií. Rozmražené ovoce už nikdy znovu nezamrazujte, velmi rychle se v něm vyvíjí zdraví škodlivé mikroorganismy. Proto vždy zamrazujte po menších dávkách, abyste spotřebovali přesně takové množství, kolik potřebujete.

    Zdroj: Fino

    Bublanina
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy