21letá žena vietnamského původu podle svých slov nechtěla dítě zabít. Položila ho na ulici a očekávala, že si ho někdo odnese domů a začne vychovávat, vypověděla dnes u pražského městského soudu. „Vím, že to, co jsem udělala, bylo špatné. Ale doufám, že mi soud dá možnost vše napravit,“ prohlásila mladá žena. Velmi by si přála získat syna zpátky a starat se o něj, řekla. Uvedla, že v době, kdy dítě opustila, si nevěděla rady. Sama se prý neuměla o syna postarat a nechtěla ho nechat u své matky, se kterou má velmi špatné vztahy. Poté, co kojence odložila na zem, schovala se za domem a pozorovala, zda si ho někdo odnese. Po ulici podle ní chodilo dost lidí, místo nebylo opuštěné.

Znalcům žena dříve řekla, že měla dítě s dlouholetým partnerem, který ho ale nechtěl. Nemohla kojit a měla deprese. Znalci se ale shodli, že netrpěla laktační psychózou ani poporodní depresí. Když odložila novorozence v nedostatečném oblečení v únoru na prochladlou zem, musela si být podle nich vědoma, že dítě může zemřít.

Mladá žena odložila své dítě loni 19. února u opuštěné budovy v Čiklově ulici v Praze 4 a odešla. Dítě spalo, nevydávalo žádné zvuky a podle obžaloby leželo na odlehlém místě. Kojenec měl také podle státní zástupkyně vzhledem k počasí velmi málo oblečení. Znalci uvedli, že by zemřel během desítek minut. Nezraněného kojence ale nalezl podnikatel Filip Slovák, který ho vzal domů a zavolal záchrannou službu.

Žena po činu odjela do Německa, kde ji za několik měsíců zadržela policie. Nalezeného chlapce převzaly do péče pracovnice sociálně-právní ochrany dítěte, o svěření do péče požádala jeho babička.

Fotogalerie
5 fotografií