Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

10 pádných argumentů, proč se vykašlat na domácí práce. Nikdy to nebude dokonalé!

/
  • (iStock)
    4. května 2019 ● 06:00

    Popravdě? Máte-li doma čtyři chlapy, z nichž tři jsou v pubertě a jeden v andropauze, pak je úklid domácnosti podobný každodennímu odhazování sněhu před domem, když v jednom kuse sněží. To samozřejmě neznamená, že nemám ráda čisto a uklizeno, ovšem buďme upřímní. Existují dny, kdy prostě nechcete strávit hodiny pulírováním. A to je dobře! Rovnováha by měla existovat, a to je taky důvod, proč byste se někdy na úklid měli vykašlat a mop s kbelíkem zastrčit někam, kde je neuvidíte.

  • 1.

    Prach byl, je a bude

    Autor: iStock

    Prach je prostě všudypřítomný. Garantuji vám, že nikdy nezmizí. I když budete vytírat podlahu každý den, luxovat nebo utírat prach, druhý den (a často už za dvě hodiny) tam bude zase. To je důvod, proč tuhle pravdu akceptovat a vykašlat se na každodenní odstraňování prachu. Raději ten čas věnujte příjemnějším aktivitám.

  • 2.

    Počasí je moc krásné na to, abyste doma uklízeli

    Autor: iStock

    Je krásně a vy máte volno? Proč byste právě teď měla mýt okna, když můžete vyrazit s dětmi nebo partnerem někam do přírody? Opravdu se svět nezboří. A nezboří se, ani když to okno umyjete jindy, třeba když je zataženo. Hlavně ale nemyjte okna, když říkají meteorologové, že druhý den bude lít jako z konve.

  • 3.

    Žehlení počká, když dávají dobrý film

    Autor: iStock

    Je v programu něco hodně zajímavého, co jste chtěla vidět? Nebo chcete strávit pohodový večer s partnerem a dětmi a hrát nějaké společenské hry? Když se navíc děti zeptají, jestli si s nimi nechcete zahrát, byli byste hlupáci, když byste raději žehlili/prali/luxovali/prostě se obtěžovali s úklidem. Čas strávený s blízkými je mnohem důležitější než perfektně uklizený byt.

  • 4.

    Domácí mazlíček za nic nemůže

    Autor: iStock

    Máte-li doma nějakého domácí mazlíčka, třeba kočku nebo psa, pak je to pro vás možná nikdy nekončící boj s permanentním odstraňováním chlupů. Máme doma kočku a vím, co říkám. Chlupy jsou všude, a kdyby někdo vyplácel za každý chlup milion, byla bych miliardář. Ze začátku jsem měla snahu pořád chlupy odklízet, ale dnes? Mnohem lepší je si s kočkou zahrát na honěnou, nebo jít na keramiku. Chlupy odstraním až druhý den. Stejně nezmizí. Nikdy. Pokud jste si pořídili domácí zvíře, pak byste to měli přijmout jako fakt a nešílet z každého chloupku (i když někdy mi ty chlupy na prádle lezou opravdu na nervy).

  • 5.

    Měli jste den blbec

     

    Autor: iStock

    Neříkejte, že jste to nezažili. Den blbec, kdy jste se vrátili z práce frustrovaní a doma je nepořádek. Můžete se v ten moment cítit ještě hůře, ale pokud potřebujete nejdřív sklenku vína nebo si jít zaběhat, abyste ze sebe setřásli frustraci, udělejte to a úklid si nechte na později. Přece se ještě nezničíte hodinovým úklidem, raději dodejte svému tělu endorfiny v podobě něčeho příjemného.

  • 6.

    Jeden den nikomu neublíží

    Autor: iStock

    Co tak hrozného se asi stane, když počkáte další den (nebo dva), abyste se vypořádali s tou hromadou domácích prací? Udělejte je, až se vám bude chtít. To není prokrastinace, to je prostě zdravý rozum.

  • 7.

    Některé košile a trička jsou ještě OK

    Autor: iStock

    Samozřejmě, že musíte prát něco, co smrdí nebo má fleky. Ale proč zásobovat každý den pračku něčím, co nesmrdí, nemá fleky a není zmačkané, a vy jste to měli na sobě jen chvíli? Neříkám, ať se z vás stanou šmudly, ale každodenní praní není opravdu nutné ani ekologické.

  • 8.

    Nečekáte hosty? Kašlete na úklid

    Autor: iStock

    Samozřejmě, že pokud čekáte návštěvu, tak chcete, aby byl váš byt uklizený. Ovšem pokud nikoho nečekáte a doma jste jen vy a vaše nejbližší rodina, tak nevadí, že polštářky na gauči v obýváku nebudou v jedné řadě nebo budou knížky v knihovně zpřeházené.

  • 9.

    Zapomeňte na kompletní úklid, uklízejte jen to, co vidíte

    Autor: iStock

    Neztrácejte čas tím, že budete každý den stlát svou postel, když stejně nikdo do ložnice nevstoupí. Vyvětrejte a pak přes peřiny přehoďte přehoz, šoupněte na něj pár polštářků, a je to. Koneckonců, od čeho ty polštářky jsou?

  • 10.

    Kašlete na skříně

    Autor: iStock

    Ve skříních vždycky uklízím jednou za měsíc, jinak mě vnitřek nezajímá. Proč asi skříně mají dvířka, že? Aby se daly zavřít nebo zasunout. Tak přece nemusíte uklízet každý den. Pokud ovšem trpíte obsedantně-kompulzivní poruchou a musíte mít ve skříních komínky, pak se nedá nic dělat, uklidit musíte. Ale jinak vážně ne. :)

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy