Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Běžné potraviny, které mohou vašeho psa i zabít! Víte, co nesmí?

/
  • Tyto potraviny jsou pro psy nebezpečné.
    Tyto potraviny jsou pro psy nebezpečné. (iStock)
    26. prosince 2023 ● 06:00

    Také se se svým čtyřnohým mazlíčkem často dělíte o jídlo ze stolu? Máte pocit, že mu tak přilepšíte? Už to nedělejte! Nejenže mu můžete způsobit zažívací potíže a problémy s nadváhou, ale především ohrožujete jeho zdraví, a dokonce i život. Tady je seznam potravin, které jsou pro psy smrtelně nebezpečné.

  • 1.

    Potraviny obsahující xylitol

    Bonbóny, žvýkačky, čokoláda, zubní pasta, pečivo a mnoho dalších potravin je slazeno xylitolem, který je pro psy toxický.
    Autor: iStock

    Bonbony, žvýkačky, čokoládové tyčinky, zubní pasta, pečivo a mnoho dalších potravin je slazeno xylitolem. Přírodním sladidlem, které je téměř stejně sladké jako cukr, má však pouze dvě třetiny kalorií. Pro psy je ale tahle látka vysoce toxická. Způsobuje u nich rychlý pokles krevního cukru. Po požití se příznaky objeví do třiceti minut, patří mezi ně slabost, letargie, problémy s koordinací, křeče, někdy i zvracení. Během čtvrthodiny pak může pes upadnout do kómatu. V závislosti na množství požité látky může následně během několika málo dní dojít k selhání jater. 

  • 2.

    Alkohol


    Alkohol může způsobit zvracení, průjem, problémy s koordinací, s dýcháním, selhání jater a ledvin, kóma a dokonce i smrt.
    Autor: iStock

    Alkohol má na játra a mozek psa stejný účinek, který má na lidi. Trvá však mnohem kratší dobu, než vašemu psovi ublíží. K tomu, aby došlo k otravě, stačí jen trocha piva nebo vína. Právě pivo, které je naším národním nápojem a psům chutná, je pro ně nejnebezpečnější. Alkohol může způsobit zvracení, průjem, problémy s koordinací, s dýcháním, selhání jater a ledvin, kóma, a dokonce i smrt. A čím menší je váš pes, tím horší to může být.

  • 3.

    Čokoláda


    Čím je čokoláda kvalitnější, tím je pro psy nebezpečnější.
    Autor: iStock

    Většina lidí už někdy zaslechla, že čokoláda je pro psy nevhodná. Přesto jim často pár kostiček z tabulky jako pamlsek dopřejí. Zadělávají jim tím ale na problém. Všechny druhy čokolády, dokonce i ta bílá, totiž obsahují látku teobromin, který psy ohrožuje na životě a z jejich organismu se vylučuje jen pomalu. Čím je čokoláda kvalitnější, tím je pro ně nebezpečnější. Po pozření může způsobit, že pes zvrací a má průjem. Může ale také způsobit třes, záchvaty, srdeční problémy a smrt.

  • 4.

    Káva, čaj a další potraviny s obsahem kofeinu


    Kofein může mít pro psy fatální následky.
    Autor: iStock

    Kofein může mít pro psy fatální následky. Dávejte proto pozor na čaj a kávu. Nebezpečný je nejen samotný nápoj, ale třeba i kávová zrna či lógr. Držte svého psa také daleko od kakaa, čokolády, colových a energetických nápojů. Kofein je také obsažen v některých lécích proti bolesti nebo proti chřipce. Otrava kofeinem nastupuje za 1 až 2 hodiny po požití. Pokud tedy máte podezření, že váš pes pozřel větší množství čehokoli s obsahem kofeinu, dopravte ho co nejdříve k veterináři.

  • 5.

    Rozinky a hroznové víno


    Hroznové víno zase může způsobit selhání ledvin.
    Autor: iStock

    I když rozinky psům chutnají a většina už jich alespoň pár někdy snědla, příště jim je už raději nedávejte. Stejně tak i hroznové víno. Mohou totiž způsobit selhání ledvin.  A to i po pozření hodně malého množství. Prvními příznaky jsou časté zvracení, bolesti břicha, nadměrné pití a močení. Do 12 až 24 hodin pak dochází k rozvoji selhání ledvin, pes přestane úplně močit, stává se pomalým a apatickým. Smrt nastává při neléčení za 3 až 4 dny.

  • 6.

    Sůl


    Se svým domácím mazlíčkem se nedělte ani o slané potraviny, jako jsou například chipsy. Pozor
    Autor: iStock

    Se svým domácím mazlíčkem se nedělte ani o slané potraviny, jako jsou například chipsy nebo různé krekry a tyčinky. Pozor ale dejte i na dovolené u moře, doma z dosahu psa odstraňte například tolik oblíbenou solnou lampu. Sůl je totiž pro psy také toxická. Po konzumaci většího množství mají potřebu stále pít, a tím pádem i často močí, což může vést až k otravě sodíkovými ionty. Nadbytek sodíku ovlivní činnost srdce a psovi hrozí smrt. Symptomy otravy zahrnují zvracení, průjem, depresi, třes, hromadění tekutin v těle, potácivou chůzi, zvýšenou teplotu a záchvaty.

  • 7.

    Cibule a česnek


    Pro psy může být nebezpečná i jarní cibulka.
    Autor: iStock

    Možná vás to překvapí, ale i obyčejná cibule a česnek jsou pro psy nebezpečné, a to ve všech svých podobách. Ať už syrové, vařené, sušené nebo třeba namleté ve formě prášku. Obsahují totiž látky, které jsou po pozření rychle vstřebávány přes zažívací systém a způsobují poškození červených krvinek s možností rozvinutí anémie. Příznaky otravy jsou obvykle pozorovatelné za několik dní. Zahrnují zvracení, průjem, bolest břicha, dehydrataci a ztrátu chuti k žrádlu, bledé sliznice, zrychlené dýchání a tep, letargii, tmavě zbarvenou moč, žloutenku a celkovou slabost. Nebezpečné je ale až pozření množství cibule odpovídajícího více než 0,5 % váhy zvířete. Česnek v malých dávkách se například v Itálii používá pro psy a kočky jako antiparazitikum.

  • 8.

    Přezrálé, nebo naopak nezralé ovoce


    Zažívací problémy mohou nastat i po požití nezralého ovoce a to kvůli množství obsažených kyselin, které silně dráždí žaludek.
    Autor: iStock

    Některé druhy zralého ovoce, jako jsou hrušky, meruňky, broskve, třešně a další, mají veliký obsah jednoduchých cukrů, které v trávicím traktu zvířete kvasí. To následně může vést k nadýmání a průjmu. Nadměrná konzumace může způsobit dehydrataci a dlouhodobou nerovnováhu ve střevní mikroflóře. Zažívací problémy mohou ale nastat i po požití nezralého ovoce, a to kvůli množství obsažených kyselin, které silně dráždí žaludek. Svému mazlíčkovi nedávejte ani nahnilé ovoce. Může obsahovat plísňový jed patulin, který při dlouhodobé konzumaci ovlivňuje množství a funkci enzymů v těle, což může vést k poklesu imunity.

  • 9.

    Ovoce obsahující pecky


    Spolykané pecky mohou ve střevě utvořit blokádu, která způsobí zácpu a pokud se obtíže neřeší, může dojít až k uhynutí zvířete.
    Autor: iStock

    Spolykané pecky mohou ve střevech utvořit blokádu, která způsobí zácpu, a pokud se obtíže neřeší, může dojít až k uhynutí zvířete. Pecky z přezrálých nebo škůdci napadených plodů navíc mohou být poškozené a v trávicím ústrojí se z nich pak uvolní kyanid, prudký jed, který znemožňuje využití kyslíku. Zvíře zrychleně dýchá, je unavené, později se dusí, má poruchy srdečního rytmu, někdy křeče a může dojít až k úmrtí.

  • 10.

    Avokádo


    I stále oblíbenější avokádo může být pro psy smrtelné.
    Autor: iStock

    I stále oblíbenější avokádo může být pro psy smrtelné. Jde dokonce asi o nejnebezpečnější ovoce. Obsahuje totiž toxin s názvem persin, který poškozuje srdce, plíce a ostatní tkáně. Příznaky otravy jsou zvracení, průjem, dýchací potíže, zvětšení břicha. Dochází k nadměrnému hromadění tekutiny v hrudníku, břiše a osrdečníku, což může vést k úmrtí.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

Deneček: Po roce 1989 to jsou otraviny,ne potraviny.

(24. 07. 2018 16:03)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy