Projekt umělce Epos257 dokumentuje život bezdomovecké osady známé jako Dýmová hora. Oblast byla pod jeho drobnohledem přes pět let. „Místo už dnes neexistuje,“ sdělil kurátor výstavy Tomáš Pospiszyl, že Dýmová hora zanikla před dvěma lety.

Sběr kabelů

Na výstavě, hned v jejím úvodu, objevíte malé kino s prapodivnou smyčkou spáleniště. Bezdomovci v osadě pálili kabely, aby z nich získali měď.„ Místní lidé bez domova se živili sbíráním kabelů a následným pálením bužírek pomocí ohně. Vypálené kabely smotali a dali se dát do sběrny,“ prozradil Pospiszyl k tradiční obživě zdejšího místa. Tamější obyvatelé se živili mimo jiné i zpracováním a recyklací kovů, či sběrem papíru.

Video
Video se připravuje ...

Lidé bez domova se živí nejrůznějšími způsoby. Jedním z nich je pálení starých drátů. Eva Fornálová

Ve vitríně hned vedle objevíte pak věci běžného denního používání, tak i věci, které slouží k naplňování emocionálních potřeb. „Pokud jste někdy navštívili bezdomovecké obydlí, zjistíte, že jeho důležitou součástí jsou i hračky,“ vysvětloval kurátor, že právě toto prostředí vede k potřebě zabývat se vlastní duší.

Nejen starý chlapík

„Odhady počtu lidí bez domova se různí. Je jich něco mezi třemi až třiceti tisíci, záleží na metodologii. S bezdomovci je spjat stereotyp muže staršího věku přespávajícího v parcích, ale není tomu tak,“ zmiňuje Pospiszyl, že na ulici potkáte ženy i mladé lidi, kteří spí nejen ve stanech, ale i po známých či na ubytovnách.

Poslední část výstavy se věnuje konkrétnímu místu Dýmové hory, které osidlovali bezdomovci až patnáct let a jednotlivým příběhům. Nacházela se mezi cyklistickým stadionem a železniční vlečkou, která vedla na Nákladové nádraží Žižkov. Dnes už na místě stojí luxusní činžovní domy.

A co je se stovkami místních bezdomovců nyní? Dnes vyhledávají opuštěné průmyslové areály, místa, která souvisí s železniční infrastrukturou. „Tito lidé dále žijí na ulici, jen se přesunuli kousek jinam. Ale stále sem chodí vypalovat kabely."

Výstava bude v Muzeu hlavního města Prahy přístupná až do 30. prosince 2019.

Fotogalerie
17 fotografií