Je to asi čtyři roky zpět, kdy jsem začal přemýšlet o změně svého života... A to vedlo i k myšlence změnit své současné povolání,“ prozradil zářící designér, který se ještě před pár lety živil jako technolog ve velmi stresujícím prostředí automobilového průmyslu. Tohle povolání mu ubíralo energii i nadšení ze života.

Dělám vše, jak umím nejlépe

„A protože neumím dělat věci napůl, tak jsem ve fabrice trávil ohromné množství času a život utíkal tak rychle, že jsem sotva vnímal změny ročních období.“ Jediné, co mu tehdy dodávalo energii, byly dlouhé túry v lesích a horách, které miluje dodnes. „V přítomnosti stromů se cítím vždy velmi dobře, povídám si s nimi a dobíjím ‚baterky‘.“

Nechci ničit lesy

„Vždy jsem trpěl, když jsem v lesích slyšel motorovou pilu, těžká nákladní auta a dunění padajících stromů. A když jsem se rozhodl svůj další život spojit se dřevem, tak představa, že i kvůli mě budou do lesů vjíždět další auta a ječet motorové pily, byla nemyslitelná,“ prozradil, jak měl jednoho dne vnuknutí začít tvořit výrobky ze dřeva, které najde pod nohama.

„A tak jsem zcela přirozeně došel ke stejné cestě jako naši předkové, kteří neměli těžkou techniku a kácení stromů bylo pro ně velmi náročné. Při procházkách po lesích jsem začal sbírat zajímavé suché větve a hledat způsob, jak z nich vyrobit praktický nástroj (pomůcky), ale současně abych mu zachoval jeho přirozenou krásu,“ říkal s úsměvem mezi skvostnými lampami, které zářily po celém pokoji. 

Klika, co vydrží

Jako první si vyrobil kliku ke dveřím. „To byl můj první nápad, který mě nadchl. Nechtěl jsem jít cestou vyřezání kliky ze špalku dřeva. Ale najít vhodně tvarovanou větev a tu upravit k obrazu svému. K tomuto mě vedla především potřeba, aby klika byla dost pevná a vydržela intenzivní používání,“ vysvětloval, že rostlé zahnutí dřeva je mnohem pevnější, než v případě špalku, kdy přeřeže vlákna, čímž hrozí rozlomení.    

Co na své práci miluje?

„Je nesmírně krásný pocit chodit po lese, sbírat dřevo a potom se s ním ‚mazlit‘ v dílně. Práce se dřevem je velmi fyzicky náročná, ale beru to jako výhodu, že posílím nějaký ten sval. Díky této práci jsem šťastný a každý den chodím do lesa a dílny s nadšením, to jsem si vždycky přál,“ v neposlední řadě ho pak těší i nadšení zákazníci, kterým může nejrůznějšími kousky ze dřeva vykouzlit úsměv na tváři.

Projděte si s námi letošní Prague Design Week:

Jeho tvorbu (a samozřejmě i dalších designérů) můžete okukovat, i si zakoupit, v rámci týdne Prague Design Week až do neděle 21. dubna ve dvou patrech historického domu na náměstí Republiky 7.

Fotogalerie
73 fotografií