Kuba se s Bětkou poprvé viděli v prvním ročníku na přednášce z chemie. „Kuba tenkrát přišel pozdě a jedno z mála volných míst, kam si mohl sednout bylo vedle mě. Tak jsme se spolu začali bavit a už jsme se od sebe neodtrhli,“ vzpomínala Bětka, jak mezi nimi přeskočila jiskra. 

Malá truhlářka

Bětka měla ke dřevu blízko už jako malá. „Já v truhlárně v podstatě vyrůstala, dřevo tedy bylo neustále kolem mě. Dokonce jsem natočená na videu, kde mi jsou asi 4 roky a mlátím v dílně do něčeho kladivem.“ Po pár měsících po seznámení Bětčin dědeček Kubovi nabídl, aby si vyzkoušel vyrobit něco v dílně. Ten dřevu propadl ihned, stejně tak jako své nové lásce.

„První návštěva Kuby u nás doma byla docela vtipná. Babička se ho jako první zeptala jestli pochází z domu, nebo bydlel na bytě. Opověděl, že z domu,“ vyprávěla Bětka, jak babička na to: ,,Tak víš, co je to robota kolem baráku?" Dědeček pak nelenivěl a rovnou ho přiměl vzít si monterky a šli společně do lesa na dříví. „Neměl na výběr,“ smála se.

V dědově dílně je zima

Dvojice dnes část výroby tvoří v Klímovicích u Ostravy v dílně po dědovi, který byl mistrem dřevovýroby. „Tam nám moje maminka řeže, dýhuje a brousí materiál pro výrobu. A z něj pak v naší Brněnské dílně tvoříme dále.“ Oba studovali v Brně, kde mohou tvořit celoročně dodnes. „Se vším vybavením bychom se do té Klimkovické dílny nevešli. Je to stará stodola, kde přes zimu teploty klesají k nule a pro výrobu na laseru jsou takové podmínky nepřijatelné.“

A jakou první věc společně vyrobili? Byla jím dřevěna flashka. „Já řezala a lepila dýhy k sobě, Kuba z toho polotovaru pak tvořil pouzdro na flashku.“ První kus vyfotili, ukázali přátelům na fasebooku a všem se tak líbil, že si jej někteří chtěli koupit. A tak začalo jejich společné podnikání s Dědovou dílnou.

Lezeme si na nervy, ale s mírou

Při jejich tvorbě kolem nich nelítají barevní motýli, ani jim nezpívají ptáčci, jak by se mohlo zdát. Občas si i lezou na nervy. „Díky tomu, že má Kuba svou práci a dílna je hlavně mou starostí, to máme rozdělené, tak to funguje. Musíme se ale hlavně naučit více odpočívat a věnovat se více sami sobě, než jen práci, což nám zatím moc nejde,“ smála se Bětka. V současnosti vyrábí dřevěná fotoalba, bloky na psaní, obrazy, záložky do knih nebo gravírují fotky na dřevo.

Fotogalerie
22 fotografií