Maminka šla podle svědků s batoletem v kočárku a za ruku vedla malou dcerku. Náhle v bezvědomí upadla. S první pomocí přispěchal do dvou minut po zavolání pražský strážník Karel Roštík. „Když jsem přijel, paní už komunikovala. U ní byl asi třináctiletý kluk s pánem. Ti ji otočili do stabilizované polohy a zavolali záchranku. Jim patří největší poděkování,“ popsal Blesku strážník.

Karel Roštík až do příjezdu záchranky převzal péči o ženu do svých rukou. „Maminka již komunikovala. Řekla mi, že je diabetička. Bylo jasné, že upadla do hypoglykemického šoku. Běžel jsem k prvnímu otevřenému oknu pro cukr,“ vyprávěl Roštík. Mezitím další zachránci našli krabičku s tabletami hroznového cukru, která ženě vypadla z tašky. Poté, co dostala cukr, se jí hned ulevilo a po chvilce přijela sanitka. Strážník se postaral i o obě děti, dokud nepřijel jejich tatínek.

Strážník zachraňoval životy už dříve. Před sedmi lety Karel Roštík vběhl s kolegou Jaroslavem Dvořáčkem do hořícího domku u libeňského nádraží. Vytáhli z něj dva muže, kterým šlo o život. Všude byl kouř, ze střechy šlehaly plameny. „Byli ohořelí, ale přežili. Měli štěstí. Přijít o minutu později, už jsme se tam nedostali,“ vzpomíná strážník.

Fotogalerie
5 fotografií