Již od školních let pociťoval svou vzpurnost především k autoritám. To ho pronásledovalo prakticky celý život, i v jeho profesní části. „Proto je můj profesní životopis velmi rozmanitý. Věnoval jsem se cestovnímu ruchu, práci v nočním životě, v restauraci, obchodní sféře, práci s dětmi, atd.,“ prozradil, že cesta k umění mu dlouhé roky trvala.

Nemaloval jsem rád

Zatímco jiné děti malování milují, Petra jeho zkušenost malého chlapce značně od umělecké tvorby odrazovala. „Jelikož má zkušenost ze základní školy s výtvarnou výchovou, potažmo s přístupem kantorky, která mě učila, byla pro mě spíše limitní,“ vysvětloval, že ho v dětství ani nenapadlo, že by mohl mít s výtvarným uměním cokoli společné.

A přece jen jej osud přivedl opět k barvám. „Své první PsyArt jsem vytvořil zhruba před deseti lety,“ vzpomínal. A co takové PsyArt vůbec je? „Má tvorba je emocionálně-pocitová a vyvěrá z hlubin podstaty lidské psyché. Tato disciplína je vedlejším produktem psycho-spirituální krize, která mi vstoupila do života. Malba byla něčím, co mi po určitou část života dávalo smysl,“ prozradil.

Muselo to ze mě ven

K mému prvnímu obrazu mě vedl přetlak, který jsem uvnitř sebe zaznamenával a malba byla tím, co mi dovolovalo navazovat komunikaci se svým nitrem, a tak postupovat dále k sobě samému a životu jako celku.“ Dnes maluje nejen na plátno, ale také na oblečení, auta, hodiny a cokoli, co je možné vylepšit stříkanci. „Obrazy už jsem byl přehlcen,“ vysvětlil.

Dnes tvoří denně. Štětec v ruce ale u něj zase tak často nespatříte. „Beru ho do ruky pouze tehdy, když potřebuji udělat celistvý základ obrazu. Při tvorbě jako takové štětec nepoužívám, jelikož je pro mě intelektuálně zavádějící,“ vysvětloval, že jeho díla vznikají litím, stříkáním a cákáním barvy přímo z rukou, které jsou do barvy namočeny.

Přestože nemá rád autority, pro své zákazníky dokáže vytvářet skvosty. „Požadují originalitu, osobitost, někdy až výstřednost a divokost... Záleží na každém z
nich a jejich naturelu s ohledem na příležitost, pro kterou budou daný textil užívat,“ popisoval. Najdou se ale i tací, kteří nechávají tvorbu čistě na něm, aby jim textil odekoroval k pravosti jejich nastavení.

Nepotlačujte emoce

A jakým směrem chce svůj tvůrčí naturel ubírat? „Svou tvorbou, ať už osobní nebo produktovou (navrhuji dezény látek českým výrobcům oděvů a záclon) se dotýkám lidských pocitů a emocí, které jsou v dnešní době ve společnosti tolik potlačovány... A já bych rád v tomto směru pokračoval, jelikož si myslím, že to je to jediné, co dělá lidskou společnost plastickou. Konkrétně bych rád zasáhl do sféry developmentu a urbanismu a udělal tak architekturu emocionálnější,“ řekl na závěr nadšený umělec.

Projděte si s námi Prague design week:

Tvorbu Petra Jáchyma jste mohli spatřit v rámci Prague design weeku, kde vystavoval s další talentovanou šedesátkou designérů. 

Ochutnávka z Prague design weeku:

Fotogalerie
70 fotografií