Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nepršelo už dlouhých 40 dní a ani nebude! Způsobí sucho v Česku (s)poušť?

Autor: Kristýna Beránková - 
24. dubna 2019
05:02

A nezaprší a nezaprší! Česko je vyschlé na troud. Naposledy pořádně sprchlo 15. března, to znamená 40 dní bez deště. Středa má být navíc podle meteorologů „letní den“, tedy takový, kdy teploty místy překročí 25 stupňů. A k tomu nás čeká vysušující vítr.

V půlce března napršelo přes 10 litrů vody na metr čtvereční. Od té doby už žádný déšť, který by stál za zmínku, nepřišel. Maximálně sem tam nějaká ta lokální přeháňka. „Srážky ve výši 1 či 2 mm, které se skoro všude vyskytly, nedokážou příliš pomoci krajině, protože jsou zachyceny už na vegetaci a všechny se vypaří zpátky do vzduchu,“ vysvětluje meteorolog Martin Štros ze společnosti Meteocentrum.

Lesy jsou vyschlé a hrozí požáry. Hasiči museli včera například likvidovat oheň těsně pod vrcholem Ještědu. K vzniku požáru stačil nedopalek cigarety odhozený do vyschlého jehličí.

Studny vysychají

Protože v zimě na horách dostatečně sněžilo, sucho se zatím nijak dramaticky neprojevuje na výšce hladin řek. Zásoby podzemních vod uložené ze zimních sněhů se ale tenčí, protože je nedoplňují jarní deště. Studny vysychají.

Podle odborníků by muselo dva až tři měsíce vytrvale jemně pršet, aby se ztráta v přírodních podzemních rezervoárech vyrovnala. A v této souvislosti není vůbec optimistický výhled na nejbližší dny. „Bohužel prognóza ohledně sucha je, stejně jako loni, poměrně špatná,“ myslí si Martin Štros.

Čarodějnice bez ohně?

Slavení čarodějnic se možná bude muset obejít bez tradičních hranic. Už nyní je zakázáno rozdělávat ohně, a dokonce i kouřit v přírodě ve Středočeském kraji a v Praze. Pokud se situace nezlepší, budeme se na některých místech Česka 30. dubna dívat na nezapálené hranice dřeva.

Léto v dubnu

Horký vzduch ze severní Afriky přinese dnes do Česka teplé počasí. Prožít bychom měli i první letní den, tedy takový, kdy rtuť teploměru leckde překoná hranici 25 stupňů. Místy naměříme dokonce i o dva stupně víc. Zítra i pozítří bude až 28 stupňů. Prudké ochlazení přijde v sobotu, kdy dorazí přeháňky a bouřky. Teploty spadnou i o více než deset stupňů.

Video  Ředitel ČHMÚ k suchu: Děsí mě, jak se naplňují 10 let staré prognózy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ab1234cd4321 ( 24. dubna 2019 12:06 )

Zemědělci přeměnili krajinu na chemický provoz a prostřednictvím dotací ze sebe vytvořili protekcni elitu podnikatelského prostředí. Nejlépe by bylo dotace zrušit, nechat je zkrachovat a v hospodaření na půdě podporovat jen do určité výměry v kombinaci se živočišnou produkcí.

mandat ( 24. dubna 2019 11:03 )

Zrujnovane zemedelstvi,proc zodpovedny politici eco neresi ? Hlavne, ze se posilaji miliony do Afriky,aby se jim pomahalo v boji ze suchem a u nas se nic neresi.Tohle nedopadne dobre.Mela by se zachycovat destova voda, uz se to delalao v antice a v dnesni vysele dobe to nikoho ze zodpovednych expertu nenapadlo.

naidka ( 24. dubna 2019 09:09 )

Znepokojivé jsou aktuální údaje, které uvádějí jako NEJ od začátku historie měření (pražské Klementinum je provádí od roku 1752.) Nejteplejší léto, nejsušší jaro, nejmírnější zima od začátku měření...jsou opravdu alarmující.

vaber ( 24. dubna 2019 07:12 )

 změnilo se složení atmosféry,zvýšila se teplota planety , změnilo se rozložení teplot a to způsobilo zcela jiné proudění v atmosféře než bývalo kdysi, návrat na normální stav není možný ,voda zmizí i z řek , vítr rychle odfouká prach a zůstane písek, co bude s lidmi to si může každý domyslet

Taurus70 ( 24. dubna 2019 06:51 )

Muscula to je to Cechacstvi nesud podle sebe byli jsme na Velikonoce u babicky na stredni Morave a ve studni kde v touto dobu byvalo kolem deseti metru vody jsou pres dva a nekteri nemaji ani to a to jeste nezacaly horka😵😵😵

Zobrazit celou diskusi