Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Alespoň zemřeli rychle a bezbolestně.“ Otec přišel na Srí Lance o celou rodinu

Autor: rc, ČTK - 
23. dubna 2019
14:41

O velikonočním víkendu exotickou Srí Lankou otřásla řada bombových útoků, během nichž přišlo o život přes 300 lidí. Při teroristickém útoku v luxusním hotelu Šangri-La v Kolombu zemřela i rodina Bena Nicholsona (43). Britský právník během chvíle přišel o ženu Anitu (†42), syna Alexe (†14) a dceru Annabel (†11). Svou rodinu se v zakrváceném oblečení marně snažil hledat v nemocnicích...

Ben Nicholson odjel s rodinou na velikonoční svátky na Srí Lanku. Britský právník, který pracoval v právní firmě v Singapuru, trávil s manželkou Anitou, synem Alexem a dcerkou Annabel prázdniny v luxusním hotelu Šangri-La v Kolombu, největším městě Srí Lanky.

V neděli brzy ráno šla Anita s dětmi na snídani do hotelové restaurace. Zatímco jedli, do místnosti vešel sebevražedný atentátník a odpálil se. Ben, který v době útoku nebyl se svou rodinou, se je marně snažil hledat. Po útocích ve městě vypukl naprostý chaos, všude se povalovala mrtvá těla a houkaly sanitky.

Ben se svou rodinou snažil hledat v nemocnici National Hospital v Kolombu, kde narazil na sestru Pušpu Zojsovou, která v ten den měla službu. „Viděla jsem ho pokrytého krví, chodil jen tam a sem. Mluvil se mnou dvakrát, ptal se na svou rodinu. Měl na sobě krev, ale nebyl zraněný, kromě malé trhlinky na uchu. Běhal a plakal, byl v šoku. Jen tu chodil stále dokola, bylo mi ho hrozně líto, ale bylo tam hodně mrtvých a umírajících lidí, neměla jsem čas si s ním víc promluvit. Najednou odešel,“ řekla pro britský list Daily Mail. „Celý den k nám přicházeli lidé, kteří se ptali po svých nejbližších. Nebyla jsem překvapená, protože sem přijížděly vozy plné lidských těl,“ dodala.

Video  Přes 100 lidí v kostele na Srí Lance zabil zřejmě mladík s batohem  - Reuters
Video se připravuje ...

Otec dvou dětí, který během chvíle ztratil svou rodinu, stále doufal, že přežijí. Když mu řekli, že jeho manželka a syn jsou po smrti, doufal, že alespoň dceři se nějak podařilo zachránit, a hledal ji. Bohužel ani malá nevinná holčička teroru neunikla.

„Jsem zoufalý ze ztráty mé manželky a dětí. Anita byla úžasná, skvělá manželka a našim dětem byla brilantní, milující a inspirující mámou. Prázdniny, které jsme si užívali, byly důkazem Anitiny lásky k cestování a poskytovaly naší rodině bohatý a barevný život a to hlavně dětem. Alex a Annabel byly úžasné, inteligentní a talentované děti, a Anita a já jsme byli neuvěřitelně hrdí na ně oba a těšili jsme se, že je uvidíme dospívat,“ řekl a dodal, že „alespoň zemřeli rychle a bezbolestně“.

Útoky na Srí Lance má podle místních úřadů patrně na svědomí místní islamistická skupina národní Tauhíd džamáate, označovanou zkratkou NTJ. Podle expertů rozsah a provedení útoků naznačuje, že pachatelé byli napojeni na některou z velkých zahraničních teroristických skupin. Zdroje z amerických tajných služeb uvedly, že atentáty nesou charakteristické stopy teroristů z organizace Islámský stát (IS). Bezpečnostní složky již v souvislosti s útoky zatkly 24 podezřelých.

jasnovidec01 ( 23. dubna 2019 16:25 )

Všechny je utopit v moři...nedá se jim věřit,mají jinou hodnotu života a myšlení žádnou pomoc jim neposkytzovat a vracet do své země ,jinak se tady rozmnoží a my budeme v nebezpečí. x..

iFender ( 23. dubna 2019 16:15 )

Tragedie,to je doslova"prozit si sve peklo".Ceylon nebo Bali ti jsou rozeseti vsude.V kralovstvi danskem jich maji nyni dostatek a jestli to je islamista jen tak nezjistis chovaji se nejdrive normalene a potom za neurcitou a pro ne priznivou dobu uderi.Do hlavy nikomu nevidis.Jsou si ovsem sami na vine. 0 mameluku = 0 problemu.

antismejd ( 23. dubna 2019 15:58 )

alespoň zemřeli rychle a bezbolestně...tak to je favorit na nejhloupější výrok roku....

denisa1452 ( 23. dubna 2019 15:44 )

hrůza... smutné... teď abychom se báli kdy se něco takového stane i u nás...

Zobrazit celou diskusi