Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Studentka Katarína (†25) zemřela po banální operaci: Rodina viní nemocnici!

Autor: DH - 
23. dubna 2019
10:31

Začalo to jako pouhý zánět slepého střeva, banální zákrok se však mladé dobrovolnici Kataríně (†25) stal osudným. V nemocnici měsíc bojovala o život, nakonec však bohužel podlehla. Rodina má jasný názor. Za smrt jejich milované dcery může nemocniční personál.

Katarínu (†25) převezli do nemocnice ve slovenské Trnavě na začátku března. Lékaři po vyšetření usoudili, že se v případě dívky jedná o zánět slepého střeva. Stěžovala si na silné bolesti břicha. Následující den měla proběhnout banální operace. Stav Kataríny se ale rapidně zhoršil.

„Stěžovala si, že ji všechno bolí a trápí ji silný kašel. Nemohla si ale zavolat pomoc, protože ji zvoneček dali mimo dosah jejích rukou. Naháněli jsme lékaře, aby s ní něco udělali, pořád ale vše házeli na přecitlivělost,“ vypověděla o krutých zážitcích paní Dagmar, maminka Kataríny, pro web Pluska.sk. Dívka tak nakonec na sále skončila až 7. března. Pak ale přišly další komplikace.

Po operaci trpěla Katarína už takovým kašlem, že to doktorům nedalo a udělali jí CT vyšetření. „Zjistilo se, že má těžký zápal plic. Když dceru pak přemístili na JIP a uvedli do umělého spánku, věděli jsme, že je zle,“ smutně podotknula maminka dívky. S rodinou pak prý začal uvažovat o změně nemocnice. „Tvrdili nám, že by převoz jinam nezvládla, ale zároveň nás přesvědčovali, že je mladá a určitě se s nemocí vypořádá,“ doplnila paní Dagmar.

Katarína navzdory prognózám lékařů těžký zápal plic nepřežila. Její mozek přestal fungovat devětadvacátého března. O tři dny později, 1. dubna, zemřela.

Může za to nemocnice?

Zdrcená rodina Kataríny má v současné chvíli jasno. Na vině je podle ní Fakultní nemocnice v Trnavě. Zoufalý příbuzní proto na zařízení podali trestní oznámení. Policie už celý případ řeší. „Vyšetřovatel začal trestní stíhání pro přečin usmrcení,“ potvrdila Plusce policejní mluvčí Mária Linkešová. Zkoumat ale začala i samotná nemocnice. „Probíhá interní vyšetřování a současně také posuzování správnosti postupu při poskytování zdravotní péče. To provádí úřad pro dohled na zdravotní péči, na který se rodina také obrátila,“ uvedla mluvčí nemocnice Katarína Tittelová.

Truchlí rodina i přítel

Ať už šetření příslušných orgánů dopadne jakkoli, rodině nic milovanou dceru nevrátí. „Pomáhala, kde se dalo. Uměla zařídit vážně cokoliv. I když byla jen studentkou, pracovala a zároveň se jako dobrovolnice starala o nemocné děti v trnavské nemocnici,“ řekla maminka zesnulé pro Plusku. Svá láskyplná slova přidal na svůj Facebook i její přítel Filip. „Miluji tě a nikdy nezapomenu. Odpočívej v pokoji, lásko moje,“ napsal.

Aredraj ( 24. dubna 2019 08:05 )

Chudák holka a chudáci její příbuzní. Na slovensku je to každou chvíli zbytečná smrt z liknavosti lékařů. Rodiče ať udělají všechno proto aby viník přišel o licenci. Bohužel tito výchidní "doktoři" jsou I u nás. Ze slovenska nebrat žádnýho vysokoškoláka, protože to nemá žádnou úroveň. Bohužel pokud nemají úctu k životu, tak nemají co být doktoři. Hnus, dobytci. Fuj

petr12 ( 23. dubna 2019 17:06 )

nedala uplatek!! doktorum nestačí obrovské platy jak nestrčíte pořádný balík výsledek Katarína! to co se děje dnes ve zdravotnictví je neskutečná špína kterou zavinili politické zrudy dneska doktor,zubař není záchrance ale nenažraný parazit kapitalista,sajrajt, serou na přísahu jen prachy,prachy.Přitom u nás studují zneužívají vše co se dá a pak jdou do německa,rakouska atd proč nemají smluvně studoval jsi u nás využíval jsi náš systém 10 let budeš sloužit našemím lidem.Oni postavili nemocnice,platí zdravotní,personál,léky atd a ty bys chtěl okamžitě zdrhnout *** zaplatíš školu a jdi třeba do ryti!! ale už fleka u nás nemáš.

Veronika Hrindova ( 23. dubna 2019 15:24 )

To je desive,uplne mě mrazi,ja sama mela dceru v nemocnici se slepakem,taky byla na JIP nastesti vse dopadlo dobre,dnes uz je to 5let. Dceri bude 12....je mi to moc lito,uprimnou soustrast. A pro ty co tu píšou takové blaboly, ze se chce rodina napakovat,jste hlupaci .Jednou vse poznate a vse se vam,vrati na detech.Ono přežít vlastní dítě, je opravdu bolestne.

obrobr ( 23. dubna 2019 14:44 )

ty jsi asi spadnul na hlavu , a nebo jsi až trapně ironický ?

Zobrazit celou diskusi