Zatímco na ukradenou hotovost můžou okradené zapomenout, o něco lepší je to s krádeží platební karty. „Pokud vám někdo ukradne a zneužije kartu, ponesete náklady celkové škody maximálně do částky ekvivalentu 50 eur (cca 1250 korun). V případě, že je karta pojištěna, můžete pak tyto náklady uplatňovat u své pojišťovny,“ říká Markéta Dvořáčková, mluvčí Equabank. Finanční újma ale není všechno, s čím je nutné při okradení počítat.

Vyřizování zabere 2 dny

Velkou roli hraje i čas strávený vyřizováním nových dokladů a pořizováním náhradních věcí. „Průměrně vás může takové vyřizování stát až 17 hodin vašeho času. Přepočítáno na 2 pracovní dny se jedná při průměrné hrubé mzdě o uniklý zisk ve výši 2376 Kč,“ říká Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Jak dlouho trvá vyřízení ukradených věcí?
Autor: Infografika Česká pojišťovna

Co nosíme v kabelce?

Málokterá žena tuší, jak cenný je obsah její kabelky. Česká pojišťovna udělala anketu mezi ženami ve věku 20 až 45 let. Vyplynulo z ní, že krádež kabelky by mohla klidně vyjít i na více než 25 tisíc korun. Situace se může prodražit obzvlášť v případě, kdy kabelka obsahuje dražší značkovou elektroniku (například iPhone či MacBook) nebo klíče ke speciálním bezpečnostním dveřím. V takovém případě škoda může přesáhnout 50 tisíc korun.

Co nosíme v kabelce?
Autor: Infografika Česká pojišťovna

Tip: Na kartě si nastavte limit

Při okradení neví člověk, co řešit dřív. Blokovat kartu? Hlásit krádež dokladů? „Osobně doporučuji nejdříve nahlásit ztrátu karty a pak doklady,“ radí David Zámek z Institutu bezpečnostních studií při Vysoké škole podnikání a práva. „Módní bezkontaktní karty nevyžadují pro malé platby PIN, takže je lupič může použít naprosto bez problémů. Z toho důvodu je vhodné mít nastaven limit pro denní bezkontaktní platby,“ dodává.

Tip: Jak nepřijít o všechno?

Nenoste společně větší obnosy peněz a platební karty (např. v peněžence v kabelce). Při ztrátě peněženky přijdete o peníze i karty. „Větší obnos peněz spolu s platební kartou doporučujeme nosit ve vnitřních kapsách ošacení,“ radí vrchní komisařka Sikorová.

Krádež nahlaste v bance

Krádež jakékoliv karty je nutné hned hlásit bance kvůli zablokování a případnému vymáhání vzniklé škody. „Pro tyto případy je vhodné mít uložené telefonní číslo na banku. Operátorovi nadiktujete jméno, příjmení a datum narození (rodné číslo) a banka kartu neprodleně zablokuje,“ popisuje David Zámek. Jakmile kartu zablokujete, její platnost už není možné obnovit.

Stát platí obětem, ale...

Při krádeži kabelky většinou není šance na náhradu. Stát sice obětem na žádost poskytuje jednorázovou peněžitou pomoc, je ale omezena jen na nejhorší případy, např. znásilnění, týrání nebo vraždy. Pak jim může být vyplacena částka od 10 000 Kč do 200 000 Kč podle rozsahu zdravotní újmy. Z komerčních pojišťoven pojištění pomoci obětem násilí v současnosti poskytuje pouze Česká pojišťovna.

VIDEO: Trojice kapsářů řádila v Hodoníně, okradla pět lidí.