Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Horolezkyni Danu (†53) pochovaly její milované Tatry. Manželova slova lásky dojímají k slzám

Autor: shp - 
21. března 2019
18:51

Byla zkušenou horolezkyní. Hory milovala jako máloco. Přesto jí nebezpečná příroda vzala život. Česká rodačka Dana H. (†53) zemřela při tragickém pádu. Skialpinistce se stal osudným vrchol Patricia (2203 m.n.m.) ve Vysokých Tatrách.

Dana se na něj vydala spolu se svým manželem Tiborem (53). Dvojice přitom patřila k profesionálům, pro které byly hory druhým domovem. Dana se po tragickém pádu zřítila do Mengusovské doliny.

Lékař už Daně nedokázal pomoci

Letečtí záchranáři z ATE Poprad, kteří ji lokalizovali, už ženu zachránit nemohli. „Bohužel lékař konstatoval smrt,“ řekla webu Pluska.sk po zásahu jejich mluvčí Zuzana Hopjaková. Smrt Dany zdrtila všechny z jejího blízkého okolí.

Rodačka z Česka byla v horách jako doma. Ve Vysokých Tatrách provázela turisty, k čemuž měla potřebný certifikát. „Byla manželkou horského vůdce, bydlela v obci pod Tatrami, sama byla v horách velmi zkušená,“ potvrdili portálu lidé z vysokohorského prostředí.

Češka zdolala i Mont Blanc

Dana milovala sport a procestovala díky němu téměř celý svět. Mimo skialpinismus a horolezectví se věnovala také cyklistice. Vystoupila na několik vrcholů v Jižní Americe, na Kavkaze, ale i v Evropě, a to včetně nejvyšší zdejší hory Mont Blanc (4810 m. n. m.).

Její největší oporou byl vždy manžel Tibor, který ji nadevše miloval. „Hory mi nabídly i moji životní partnerku Danu, já jsem to naštěstí přijal,“ vyznal se z lásky už dříve na svém profesionálním profilu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání