„Poezii umístěnou na veřejných prostranstvích, v hromadných dopravních prostředcích, v parcích či na různých netradičních místech v minulosti měla už mnohá města, avšak jen Ostrava bude mít svou poetickou popelnici,“ řekla za autory projektu Ilona Rozehnalová z Antikvariátu a klubu Fiducia a spolku Za krásnou Ostravu.

Poetické popelnice (POPO) podle ní seznámí obyvatele s texty vybraných pozoruhodných básníků, nabídnou duchovní potěšení a oživí některé zapadlé kouty. „Vynášení, třídění či přebírání odpadu se nepochybně stane oblíbenou činností všech milovníků múz,“ míní.

Ferlinghettimu k narozeninám

Poetické popelnice polepené fóliemi s básnickými texty budou postupně rozmístěny po celém městě. Pro čtenáře chystají organizátoři řadu dalších doprovodných aktivit. Například soutěže ve znalosti textů.

Prvním z autorů se stane legendární americký autor Lawrence Ferlinghetti, nestor slavné skupiny básníků takzvané beat generation, který se letos 24. března dožije rovných 100 let.

„Třináct jeho básní bude vylepeno na kontejnery v nejrůznějších částech města coby specifický ostravský hold tomuto výjimečnému tvůrci,“ řekla Rozehnalová.

VIDEO: V Brně využili popelnice k předvolebnímu boji.