Banánové slupky

Banánové slupky je škoda vyhazovat. Současně s nimi totiž vyhazujete draslík, hořčík a fosfor, které přispívají k celkovému zdraví rostlin. Slupky omyjte horkou vodou, abyste je zbavili chemikálií. Pak je nakrájejte na centimetrové kousky a umístěte do sklenice s víčkem. Zalijte je studenou převařenou vodou, přibližně 300 ml na slupku z jednoho banánu. Na chladném místě nechte macerovat tři dny. Poté nařeďte 1:5 filtrovanou vodou a zalévejte venkovní i pokojové rostliny. Zbylé pevné části dejte na kompost.

Popel z grilu

Dřevěný popel z grilu, případně i z kamen, pokud jste netopili uhlím, je skvělé hnojivo na rajčata i jinou zeleninu. Zajistí dostatek vápníku, draslíku, hořčíku i fosforu. Stačí, když půl litru popela smícháte s 10 litry vody a necháte 24 hodin odstát.

Cibulové slupky

Zdravý kořenový systém a tvorba plodů. To podpoří hnojivo z cibulových slupek. Zalijte je dešťovou nebo přefiltrovanou vodou a nechte 24 hodin odstát. Poté promíchejte 3 lžíce dřevěného popela a nařeďte 1:3 dešťovkou.

Lógr pro kytky

Minerály v kávě zůstávají i po její přípravě. V lógru najdete dusík, vápník, draslík, železo, chrom, fosfor či hořčík, tedy látky napomáhající zdárnému růstu všech druhů rostlin. Od ovoce a zeleniny až po trávník. Současně káva jako hnojivo podporuje v půdě odstranění těžkých kovů, které zeminu kontaminují. Můžete ji promíchat rovnou do půdy

Chléb na zeleninu

Okoralé zbytky chleba sežerou prasátka či slepice, ale když je nemáte, můžete jimi pohostit i záhonky se zeleninou. A to královsky. Stačí, když polovinu nádoby (kbelíku) naplníte starými kůrkami, zalijete vodou a na teplém místě necháte týden kvasit. Výslednou tekutinu nařeďte 1:3 vodou a můžete servírovat.

Pytlík udrží vlhkost

Po vyluhování čaje zůstane v pytlíku spousta prospěšných látek, a navíc už jsou prakticky zabalené. Použitý pytlík můžete rovnou zakopat do jamky v květníku. Nejenže se z něj bude při každém zalití louhovat dusík, fosfor, hořčík a draslík, ale sáček udrží i trochu vlhkosti, kterou může rostlina využít, takže nebudete muset zalévat tak často.

Bramborová voda

Vodu z brambor nikdy nevylévejte do kanalizace, ale nechte vystydnout a zalijte s ní rostlinstvo. Ocení ji pokojovky i zahradní květiny.

 

Video
Video se připravuje ...

Abeceda zahrady: Březen 

Fotogalerie
3 fotografie