„Náš prototyp se odlišuje hmotností, rám o váze 3,2 kilogramu je zhruba o čtvrtinu lehčí, než kdyby byl vyrobený tradiční metodou. Vedle úspory materiálu jsme položili největší důraz na atraktivní design koloběžky a její výrazný sportovní vzhled,“ uvedl Marek Pagáč, který tým strojních inženýrů z VŠB–TUO řídí pod hlavičkou centra 3D tisku Protolab.

Při navrhování konstrukce tým využil principů bioniky, tedy oboru, který využívá poznatky ze studia živých organismů a jejich struktur pro vývoj nových technologií.

„Komplikované to bylo zejména u jeho přední části, která je dutá a náročnější pro výrobu. Nakonec jsme vše vyřešili tím, že jsme rám rozdělili a vytiskli čtyři díly, které bylo potřeba znovu svařit,“ doplnili Lukáš Jančar a Jakub Měsíček.

Výroba drahá, ale na míru

Tvůrci odhadují, že náklady na vývoj a výrobu unikátní koloběžky se pohybují v řádech několika stovek tisíc korun. „Pokud by měl být projekt komercializován, pak se s počtem výroby koloběžek cena pravděpodobně sníží. Výhodou je takzvaná kustomizace, kde lze navrhnout koloběžku skutečně na míru zákazníkovi. Rám lze optimálně propočítat na váhu člověka a konstrukci podřídit ergonomii,“ uvedl Radovan Suk za univerzitu.

VIDEO: Domov bez čekání! Na 3D tiskárně si ho vytisknete za necelých 24 hodin.

Video
Video se připravuje ...

Domov bez čekání! Na 3D tiskárně si ho vytisknete za necelých 24 hodin youtube.com/ICON