Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Studenti „Karlovky“ vyhráli, Agrofert se stahuje. Ples jim financovat nebude

Autor: Nikola Forejtová - 
25. ledna 2019
18:17

Část studentů Univerzity Karlovy se ohradila proti sponzoringu jejich reprezentačního plesu společností Agrofert. Ve svém „boji“ nakonec vyhráli. Nezasáhl ale rektor, kterému zaslali otevřený dopis se stížností, z partnerství odstoupila samotná firma. „Chtějí si udržet dobré obchodní vztahy, tak odstoupili sami,“ vyjádřil se rektor Tomáš Zima v pořadu Seznam Zpráv. Studenti si stěžovali na spojenectví holdingu s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem, psali také, že se nechtějí za svou „Alma Mater“ stydět.

„Rektor nás dnes na zasedání rady informoval o tom, že Agrofert sám odstoupil z partnerské smlouvy. Holding tak od letošního roku již nebude sponzorem plesu. Na zasedání se mimo jiné diskutovalo o tom, zda mají být nastavena nějaká pravidla pro to, kdo by měl či neměl být sponzorem UK,“ napsali předsedové studentské rady nejprestižnější univerzity v Čechách v pátečních odpoledních hodinách. 

Studenti bojovali za vyškrtnutí Agrofertu ze seznamu partnerů otevřeným dopisem. „Andrej Babiš je usvědčený spolupracovník StB, majitel mediálního impéria, jehož prostřednictvím ovlivňuje denní tisk, a trestně stíhaná osoba. Mimo jiné je Agrofert v současné době vyšetřován Evropskou komisí pro podezření ze střetu zájmu premiéra Babiše v souvislosti s evropskými dotacemi, což je proti právním předpisům EU,“ stojí v dokumentu, vlna nevole se strhla i na sociálních sítích.

Často také zaznívalo, že se za svoji univerzitu lidé stydí, což ostatně vyplynulo i z dopisu. „Postoj Univerzity Karlovy ke společensko-politickým problémům minulých let byl pro nás vzorem, díky němuž jsme byli na naši alma mater náležitě hrdí. Prosíme, nenuťte nás se za ni stydět,“ končí autoři.

Stížnosti studentů pod příspěvkem o sponzorech na reprezentativním plese UK Stížnosti studentů pod příspěvkem o sponzorech na reprezentativním plese UK | Facebook

Agrofert mlčel a nakonec odstoupil

Blesk Zprávy zjišťovaly již ve čtvrtek, jak se k výtkám staví samotný Agrofert, ten se ale k záležitosti nechtěl příliš vyjadřovat. „Z našeho pohledu jde o interní věc Univerzity Karlovy, kterou nechceme komentovat. Jsme partnerem univerzitního plesu několik let,“ komentoval událost mluvčí holdingu Karel Hanzelka.

Přesto dva dny od uveřejnění dopisu Agrofert od partnerské smlouvy odstoupil. Informoval o tom rektor Tomáš Zima, jehož studenti prvotně oslovili se svojí stížností. Ten původně kritiku smetl ze stolu s tím, že Agrofert je sponzorem plesu už od roku 2015 a platí pro něj stejné podmínky jako pro jiné sponzory.

„Já jsem neměl problém s tím, že je spojený se jménem našeho premiéra. Andreje Babiše si lidé demokraticky zvolili. Tady je důležité hovořit o morálních aspektech a myslím, že jsou firmy, které dělají mnohem horší věci než Agrofert, který zaměstnává hodně lidí,“ vyjádřil se rektor v internetové televizi Seznam a dodal, že finanční prostředky, které Agrofert nevloží do plesu UK, přistanou na účtu jiných středních a vysokých škol.

Rektor UK, prof. Tomáš Zima Rektor UK, prof. Tomáš Zima | archiv UK

Studenti se moc neradují, čeká je zkouškové

Studentská rada poslala v pátek svým spolužákům děkovný dopis za zapojení se do bojkotu. „Těší nás množství lidí, jak studentů, tak pedagogů, jak osob z naší fakulty, tak mimo ni, kteří do toho šli s námi. Je dobré vidět, že všichni lidé nejsou lhostejní k tomu, co se kolem nich děje,“ popsala. Ke skutečnosti, proč se proti Agrofertu nebouřili již předchozí léta, se nevyjádřili.

Ptali jsme se studentů, jak jsou s výsledkem boje spokojení. „Vyhráli jsme, to je hlavní. Teď už se ale musíme zas rychle učit,“ řekla Blesk Zprávám jedna ze studentek medicíny na 2. lékařské fakultě. Zkouškové je holt zkouškové.

 

panda82 ( 14. února 2019 15:34 )

No koneně po čtyřech letech za svoje, usoudili, kdože jim to poradil? Jim vysokoškolákům nedochází,že Babiš má jen akcie? no jestli ví co to je

ad-ga ( 27. ledna 2019 08:31 )

Jen by mě zajímalo, kde nakupují potraviny, když většina patří Agrofertu? Vymaštěné palice

marmat ( 26. ledna 2019 14:20 )

To nejsou malé děti ...jsou plnoletí a brigádu před plesem seženou !!!Přečtěte si petici se jmény....v nemocnici budou nějakej týden/měsíc dělat sestřičku-resp.bratra! U těch zpovykanejch nastoupí asi opravdu rodiče-pokud budou stejného názoru a solventní

marmat ( 26. ledna 2019 14:15 )

Pěkné, že reagují až na počtvrté!!! Někdo je zasponzoroval, aby byli letos za DRSOŇE ???Smlouva s Agrofertem je od r.2015 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pozornyctenar2018 ( 26. ledna 2019 13:53 )

Super, mladí nejsou pitomí a nenechaj se podplatit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa