Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Do Česka dorazil Apple Pay. Kde a jak lze nově zaplatit iPhonem v obchodech?

Autor: ČTK - 
19. února 2019
11:10

V Česku jde od úterý 19. února platit pomocí služby Apple Pay. Lidé díky ní mohou k platbě na bezkontaktních terminálech využít chytré telefony a hodinky od společnosti Apple. Vyplývá to z tiskových zpráv firem, které využití služby umožňují.

Majitelé chytrých telefonů a hodinek od americké společnosti Apple se konečně dočkali. V Česku je nově možné platit s využitím služby Apple Pay, která propojí chytré telefony a hodinky s platební kartou.

V Česku už lze platit prostřednictvím služby Google Pay mobilním telefonem nebo chytrými hodinkami s operačním systémem Android. Vlastní aplikace pro platby telefonem mají některé banky.

Počátkem února na český trh vstoupil maďarský platební systém Barion, jehož investorem je společnost Home Credit. V českých e-shopech lze platit také mimo jiné pomocí systémů GoPay, PayU, ComGate, ThePay, Pays nebo W-platba.

Apple Pay propojuje mobilní zařízení s platební kartou. Společnost Mastercard uvedla, že Apple Pay je k dispozici držitelům platebních karet od těchto společností:

  • Air Bank
  • J&T Banka
  • Komerční banka
  • mBank
  • Moneta Money Bank
  • Edenred
  • Twisto

Brzy by měla služba fungovat i pro klienty České spořitelny. Službu mohou využívat majitelé telefonů iPhone SE, iPhone 6 a novějších a hodinek Apple Watch. Americká firma svůj platební systém spustila před více než čtyřmi lety. Nejvíce uživatelů má v USA, služba funguje také v západní Evropě, Kanadě, Austrálii, Číně nebo Rusku.

Jak nastavit Apple Pay

Nejsnazším univerzálním způsobem, jak nastavit službu Apple Pay, je přes univerzální aplikaci iPhonů – Wallet. V té přes modrý symbol + přidejte kartu. Možnosti má uživatel dvě – kartu může vyfotit, případně údaje z ní do aplikace napsat ručně.

Aplikace ověří, zda je možné kartu s Apple Pay používat a případně uživatele vyzve k dalšímu ověření, které vyžaduje banka. Po ověření již nic nebrání používání služby. Stejný postup je i při párování karty s iPadem.

Spojení karty s chytrými hodinkami od Applu probíhá přes aplikaci Apple Watch na iPhonu. Tam uživatel vybere možnost Wallet na záložce My Watch a následně postupuje stejně jako při nastavení Apple Pay na dalších zařízeních.

Pokud někdo chce používat Apple Pay na více zařízeních od společnosti Apple, je nezbytné, aby si kartu spároval s každým zařízením zvlášť.

AHAa ( 19. února 2019 12:00 )

Kup si iPhone s Apple Pay a mají tě na háku i za mořem.Když se znelíbíš, stopnou ti platby. Těch zkušeností je v USA spousta.

milan1959 ( 19. února 2019 11:42 )

Už to neber soudruhu

Zobrazit celou diskusi