Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Saúdové kontrolují pohyb žen mobilem, můžou zrušit i letenky. Aplikace je i pro Čechy

Aplikace Saúdům umožňuje sledovat a kontrolovat pohyb žen. Stáhnout si je lze z obchodu Google Play, je i na iTunes.
Aplikace Saúdům umožňuje sledovat a kontrolovat pohyb žen. Stáhnout si je lze z obchodu Google Play, je i na iTunes.  (Autor: Profimedia.cz, Blesk - Veronika Zabilanská)
Autor: Darina Jíchová - 
10. února 2019
20:20

Pomocí mobilní aplikace Absher, která vznikla na zakázku vlády Saúdské Arábie, mohou Saúdové sledovat, kde se jejich ženy, sestry nebo dcery pohybují. Díky Absheru mají dokonce možnost zamítnout jejich cestu do zahraničí. Aplikaci volně nabízí Google i Apple, stáhnout si ji může kdokoliv, informoval deník Daily Mail. Tedy Češi a Češky.

V Saúdské Arábii platí systém poručnictví, ženy bez svolení nesmí cestovat, studovat nebo pracovat. Do nedávné doby nemohly ani řídit, jejich pohyb je přísně sledován. Tomu napomáhá i aplikace Absher, kterou lze najít v obchodech Google Play nebo iTunes, kde má už přes milion stažení.

Ženy žijí pod rukou opatrovníků

Společnosti Google a Apple tím podle kritiků přispívají k takzvané genderové segregaci v arabském království, jinak řečeno - nadvládě mužů nad ženami. Ani jedna z firem se zatím nevyjádřila k tomu, proč připustila, aby se aplikace omezující svobodu žen v jejich internetových obchodech objevila.

Absher Saúdům umožňuje nejen sledovat ženy, ale také jim dovoluje kontrolovat jejich pohyb. Pokud žena například překročí hranice, muž dostane upozornění. Pokud si přeje žena letecky vycestovat ze země, opatrovník jí může letenku stornovat. V případě, že opatrovník cestu své svěřenkyně zamítne, aplikace okamžitě kontaktuje úřady, aby si toho byly vědomy a ženu případně zadržely.

Aplikace Saúdům umožňuje sledovat a kontrolovat pohyb žen. Stáhnout si je lze z obchodu Google Play, je i na iTunes, (ilustrační fotka). Aplikace Saúdům umožňuje sledovat a kontrolovat pohyb žen. Stáhnout si je lze z obchodu Google Play, je i na iTunes, (ilustrační fotka). | Profimedia.cz

Aplikaci kritizují i lidskoprávní organizace

Na aplikaci upozornili aktivisté a saúdští uprchlíci, podle nich představuje jeden z největších problémů pro ženy, které chtějí utéct před krutostí svých poručníků.

„Je to dost ironické. Na Západě se nové technologie užívají ke zlepšení a ulehčení života, v Saúdské Arábii naopak omezují svobodu žen,“ komentovala situaci aktivistka a bojovnice za ženská práva Jasmine Mohammadová, která se vzdala islámu. To, že Google a Apple umožňují stažení aplikace, odsoudila. Společnosti sklidily kritiku i od lidsko-právních organizací Human Rights Watch (HRW) a Amnesty International.

Aplikace Saúdům umožňuje sledovat a kontrolovat pohyb žen. Stáhnout si je lze z obchodu Google Play, je i na iTunes, (ilustrační fotka). Aplikace Saúdům umožňuje sledovat a kontrolovat pohyb žen. Stáhnout si je lze z obchodu Google Play, je i na iTunes, (ilustrační fotka). | Profimedia.cz

„Apple a Google mají zásadu proti sdílení aplikací, které umožňují obtěžování, omezování lidských práv nebo diskriminaci,“ uvedla Rothna Begumová z HRW. „Když hodnotí novou aplikaci, měli by vzít v potaz i širší kontext, zjistit si všechny podrobnosti, odkud aplikace pochází, k čemu v praxi slouží. Tato pravidla by měla platit zvláště u vládních aplikací,“ domnívá se Begumová. Dodala, že aplikace má své užití, stačilo by prý odebrat funkci, která opatrovníkům umožňuje sledovat ženy v jejich péči.

Také Dana Ahmadová, Saúdka spolupracující s Amnesty International, vystoupila proti aplikaci. „Je to další ukázka toho, jak se saúdská vláda snaží omezit svobodu žen. Je to odstrašující příklad přísného systému opatrovnictví,“ poukázala Ahmadová.