Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Mlátičku“ Ondráčka dráždí odměny šéfů policie. „Chce vzít všem,“ hřímá Hamáček

Autor: pal - 
18. února 2019
05:40

Komunistovi Zdeňku Ondráčkovi vadí „nemravné odměny“ pro šéfy bezpečnostních složek. Proto navrhuje, aby se odměny policistům nezapočítavaly do výsluh. To by ale podle ministerstva vnitra snížilo výsluhy všem policistům a hasičům. Proto komunistův návrh nepodpoří. Ondráček tak musí hledat podporu mezi poslanci. U Jany Černochové (ODS) ale tvrdě narazil, ostře proti je i ministr vnitra a šéf sociální demokracie Jan Hamáček.

Komunistu Zdeňka Ondráčka dráždí statisícové odměny policejních šéfů, proto spolu s dalšími poslanci navrhl v novele zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, aby se policistům nezapočítávaly odměny do výsluh.

„Hovoří se o nemravných odměnách, které se pak započítají do výsluh, které některým kolegům činí až desetiticíce měsíčně,“ řekl pro Blesk Zprávy Ondráček.

Komunistický poslanec naráží na různé mediální zprávy z minulých let. Odměny si dle nich v bezpečnostních sborech rozkrájeli lidé na manažerských pozicích - krajští ředitelé, vedoucí velkých útvarů nebo šéfové z Policejního prezidia. Částky mnohdy převýšily roční plat policisty stanovený tabulkami.

„Nezapočítáváme ani službu v zahraničí, jsou to složky platů, které nejsou standardní,“ dodal Ondráček.

Výsluhy by se snížily všem, tvrdí ministerstvo

Proti tomu se ale jednoznačně staví ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) „Pokud bychom nezapočítávali do výpočtu výsluh odměny, vedlo by to k jedinému – jejich snížení. To už z principu a z úcty k práci policistů či hasičů nikdy nepodpořím,“ uvedl Jan Hamáček s tím, že poslanec Ondráček s ním novelu předem konzultoval.

„Pan Hamáček se musí rozhodnout, jestli chce podpořit deset tisíc policistů každý rok nebo dvě stě vybraných důstojníků,“ nenechal se zviklat komunistický poslanec. Ondráčkův návrh by však podle ministerstva vnitra zatrhl nejen vysoké výsluhy šéfů, odnesli by ho prý všichni policisté.

Černochová Ondráčka určitě nepodpoří

„S některými návrhy poslance Ondráčka mohu souhlasit, v žádném případě však svůj podpis nepřipojím pod návrh, který tímto způsobem otevírá otázky výsluh,“ dodal ministr vnitra. Jakékoli snížení výsluh v době nejnižší nezaměstnanosti by navíc dle Hamáčka mohlo spustit odchody ze služebního poměru, především u policistů ze specializovaných pracovišť.

„O názoru pana ministra vím, teď se k tomu vyjádří dvě stě poslanců, snad se nám je podaří přesvědčit,“ reagoval Ondráček.

Kolegyni z bezpečnostního výboru Janu Černochovou (ODS) se mu však rozhodně přesvědčit nepodařilo. „Tento návrh prakticky nic, co příslušníky bezpečnostních sborů trápí, neřeší,“ řekla pro Blesk zprávy Černochová. Vadí jí například, že návrh nepočítá s příspěvkem na bydlení, který by podle ní pomohl stabilizovat sbor.

„Mým dlouhodobým cílem je přibližovat nároky vyplývající ze dvou služebních zákonů - u bezpečnostních sborů a ozbrojených sil, ne tu propastnou jámu dál prohlubovat v neprospěch zejména policistů,“ vysvětlila Černochová.

„Návrh pana Ondráčka bohužel neudrží zkušené policisty, ani nepřesvědčí nováčky, aby si oblékli policejní uniformu a šli každý den nasazovat život do našich ulic,“ shrnula Černochová své obavy.

PPP150W ( 18. února 2019 18:16 )

Ale rádi ho používali.

PPP150W ( 18. února 2019 18:14 )

A proč by zrovna těm, vámi jmenovaným, měli dělit peníze z výsluh?

zada ( 18. února 2019 08:42 )

Ondráček má pravdu, špice policie si nasysli velký platy a kluci policajtský dole mají malé platy!!!! Hamáčku, já chápu, že jsi ministr vnitra, ale ty hájích jen ty darmojedy na špici - a že jich tam je!!! Ti "dělníci policie" na ty jste se vykašlali!!! Hamáčku ty hájíš tu elitu, kterou vyptvořil Chovanec a Ičko, víc nic .., ale hodí se ti to pro předvolební boj!!! Odnráček dobře ví, jak to tam v té kukani policejní vypadá!!!! Všem by vzal, ono vby se to kluků co slouží na ulici vůb ec nedotklo, a ty to Hamčku dobře víš!!!! Pane Ondráček zta mě dost dobrý !!! Hamíček hájí staré struktury policejní v kancelářích !!!!

PPP150W ( 18. února 2019 08:14 )

A kdo komu chce přidat?

PPP150W ( 18. února 2019 08:11 )

Myslíte prostitutky? A proč? Vždyť mají mnohem vyšší příjmy. A výsluhy v podobě pohlavních chorob rovněž.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa