Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Král českých filatelistů Ludvík Pytlíček: Našli ho v pyžamu ležet v závěji 300 metrů od domu

Autor: Ivan D. Hladík - 
12. února 2019
05:00

Hrozná zpráva zasáhla filatelistický svět! Nejúspěšnější český sběratel známek Ludvík Pytlíček (76) byl nalezen před Vánoci nedaleko svého semilského domu ve sněhové závěji, promrzlý a v bezvědomí. Od té doby se neprobral.

Poslední kousky ze své drahocenné sbírky známek Ludvík Pytlíček prodal za miliony loni. „Moje děti téhle vášni nepropadly, až tady nebudu, peníze se jim budou dělit líp,“ vysvětloval médiím i přátelům. Jako by něco tušil... Před Vánoci ho kolem páté hodiny ráno nalezli ve zuboženém stavu náhodní chodci. Ležel v zasněženém křoví na břehu Chuchelenského potoka a nejevil známky života.

„Na sobě měl jen pyžamo a byl prý k nepoznání,“ řekl Blesku Zdeněk Matějovský, kterého s Pytlíčkem spojovala láska k zoubkovaným pokladům. Lékaři posléze u Pytlíčka odhalili cévní mozkovou příhodu. „Zřejmě k ní došlo v noci, on býval v domě sám, tak se asi ještě snažil vyhledat pomoc,“ uvedl Matějovský. Sběratel ušel bos 300 metrů od svého domu, než se zhroutil. Protože dům byl otevřen, nabízela se úvaha, jestli nešlo o přepadení.

To se ale nepotvrdilo. Šlo o zdravotní problém... Po ošetření v okolních nemocnicích péči o Pytlíčka převzala specializovaná klinika ve Vršovicích. „Obě jeho dcery bydlí v Praze, zřejmě mu chtějí být nablízku a nechaly ho převézt,“ dodal Matějovský. Podle informací Blesku je naděje na uzdravení sběratele bohužel malá. Od chvíle, kdy byl nalezen, je údajně v kómatu a na přístrojích.

Obrovská sbírka

Sbírka Ludvíka Pytlíčka měla hodnotu přes 100 milionů korun. Oslnil s ní celý svět, získal i 20 velkých zlatých medailí a vstoupil díky ní do exkluzivního klubu filatelistů 100 Monte Carlo, jehož čestnou předsedkyní je anglická královna Alžběta II. Vlastnil i největší sbírku poštovních známek na světě Československo 1918 až 1939. „Začínal jsem, když mi bylo deset. Líbilo se mi, že filatelisté dostávají medaile. A také ty obrázky, žirafy a tak,“ řekl Pytlíček Blesku před časem. V začátcích budování sbírky mu pomohly peníze, které se jeho otci-živnostníkovi podařilo zachránit před měnovou reformou v roce 1953.

Nejvzácnější československou známku, žilkovanou zelenou čtyřkorunu s převráceným přetiskem Pošta československá 1919, prodal Pytlíček loni v aukci za 7,8 milionu korun. „Těch známek bylo přetištěno 8 až 10 a mezi nimi vznikla ta jedna jediná,“ prozradil filatelista Blesku. V roce 1996 ji získal za tři miliony. Dražbou vyvrcholil prodej jeho Zlaté sbírky s 5000 listy se stomilionovou hodnotou.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání