„Cílem výstavy je propagace filatelie, rozvoj vzájemných vztahů a filatelistické kultury, spolupráce mezi filatelisty celého světa, prezentace kreativity a inovací při zpracování výstavních exponátů a také propagace virtuální filatelistické výstavy Exponet,“ vysvětlil v oficiálním bulletinu akce předseda Svazu českých filatelistů Walter Müller.

Soutěžní exponáty budou vystaveny v kongresovém hotelu Clarion a Poštovním muzeu, nesoutěžní budou umístěny v Muchově muzeu. Součástí mezinárodního svátku sběratelů nejen poštovních známek ale bude i výstavní burza Expo v hotelu Olympik Congress, které se zúčastní desítky firem z oboru. Pořádá ji společnost Double Impact.

Nejzajímavější exponáty

Mezi hlavní prezentované rarity budou patřit Bombajský dopis se dvěma známkami Červeného Mauritia a Červený a Modrý Mauritius z roku 1847. Tyto cenné exponáty vlastní český investor, který podle dřívějších informací plánoval odhalit svou identitu právě na výstavě, podle informací České televize ale nakonec zůstane v anonymitě i nadále.

Praga 2018 nabídne také mnoho doprovodných akcí. Mezinárodní federace FIP (Fédération Internationale de Philatélie), pod jejímž patronátem se výstava koná, uspořádá několik seminářů, například o významu filatelistického materiálu nebo aerofilatelii, která se věnuje zásilkám přepravovaným leteckou poštou. Přednášky nabídne také Evropská filatelistická akademie.

Doprovodné akce se budou po celé čtyři dny konat také v rámci prodejního Expa. Autogramiády budou mít například výtvarníci Jan Kavan a Kryštof Krejča nebo rytci Jaroslav Tvrdoň či Miloš Ondráček. Všichni návštěvníci veletrhu navíc zdarma obdrží „cestovní Filatelistický pas“, do nějž si budou moci nechat nalepit známky poštovních správ, které se akce zúčastní.

Poslední filatelistická světová výstava pod záštitou FIP se v Praze konala před deseti lety a navštívilo ji více než 40 tisíc lidí.

Fotogalerie
14 fotografií