Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uzavřené tratě i parky a 1200 výjezdů hasičů: Česko druhý den bojovalo s přívaly sněhu

Aktualizováno -
4. února 2019
21:15
Autor: ČTK, simao - 
4. února 2019
06:55

Situace po hustém sněžení, které v neděli a dnes ráno zasáhlo některé části Česka, se uklidnila. Mimo provoz je jen několik úseků silnic a v Plzeňském kraji tři železniční tratě. Bez proudu večer byly už jen desítky odběrných míst, sítě se podle distribučních firem vrátily do svého zimního normálu. Kladno mohlo už ráno díky zklidnění situace zrušit kalamitní stav, který vyhlásilo v neděli.

Úklid následků sněžení pokračoval, například hasiči jen v neděli vyjeli v ČR kvůli tomu k téměř 1200 zásahům, což je sedmkrát více než dlouhodobý denní průměr. Většinou odstraňovali stromy a větve, které polámal sníh, a někde pomáhali shazovat sníh ze střech. Toto nebezpečí podle některých radnic přetrvává a uzavřeny byly kvůli tomu park Michalov a městský hřbitov v Přerově nebo Průhonický park u Prahy.

Meteorologové nově varovali před mrazy, které v noci zasáhnou západní polovinu země. Teploty tam mohou klesnou k minus 12 až minus 15 stupňům Celsia. Bez elektřiny už jsou ale jen desítky domácností, ještě po poledni jich bylo 7700 a ráno téměř dvojnásobek.

Situace se proti neděli zklidnila i v Kladně, kde byly odpoledne po sněžení už všechny hlavní tahy průjezdné a hromadná doprava fungovala. Z bezpečnostních důvodů byla uzavřena nafukovací hala Brjanská, Tenisový areál SK a zimní stadion, jehož střecha je v havarijním stavu. Sníh z ní ale dopoledne odklidili horolezci.

Ve Středočeském kraji jsou podle dostupných informací kvůli popadaným stromům stále uzavřeny silnice v obcích Solenice a Bohostice na Příbramsku. Dálnice D1, D8 a Pražský okruh byly odpoledne se zvýšenou opatrností sjízdné.

V Ústeckém kraji zůstává po sněžení nesjízdných několik úseků silnic nižší třídy v Krušných horách. Silničáři už sice frézami prorazili cesty kolem Petrovic či Telnice, nesjízdná ale zůstává silnice z Litvínova do Mníšku a z obce Klíny do Českého Jiřetína na Mostecku. Uzavřena je také trasa z Horní Halže na Měděnec, kterou hojně využívají kromě místních obyvatel lyžaři při cestě na Klínovec nebo běžkaři.

V Plzeňském kraji kvůli dalším stromům popadaným pod tíhou sněhu večer uzavřeli tři železniční tratě. Mezi nimi byl i frekventovaný tah z Plzně na Prahu, který se podle webu Českých drah zprovozní o půlnoci. Do stejné doby má být uzavřená také hlavní trať z Plzně přes Klatovy na Železnou Rudu. Tyto mimořádnosti začaly platit před 18:00. Už ve 22:00 by mělo podle webu skončit omezení provozu mezi Domažlicemi a německým Furth im Waldem, které platí už od neděle odpoledne, protože tam stále padají nové stromy. Silnice v kraji byly už večer plně průjezdné.

Všechny nesjízdné úseky se během dne podařilo zprůjezdnit i v dalších regionech. Například v Libereckém kraji je od rána opět průjezdný úsek mezi osadami Odolenovice a Žďárek, který v neděli večer zavál sníh. S opatrností sjízdné jsou i všechny silnice v Olomouckém kraji, kde od neděle napadlo přes deset centimetrů sněhu.

Krajští silničáři ale varovali před sněhovými jazyky v otevřených úsecích a na horách. Tvořit se mohly také na Svitavsku a v okolí Lanškrouna v Pardubickém kraji. Silný vítr byl na Bruntálsku v Moravskoslezském kraji. Na jihu Moravy mohou být silnice zledovatělé.

bre-burda ( 4. února 2019 22:12 )

Sucho vadí, sníh vadí. S ničím nejsme spokojeni.

Zobrazit celou diskusi