Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kuciaka (†27) před vraždou sledovali! Exšéf rozvědky na něj měl sbírat špínu, tvrdí Italové

Autor: chal - 
2. února 2019
14:27

Italská novinářka Maria Grazia Mazzola získala snímky Jána Kuciaka (†27), na kterých čeká na zastávce, nebo jde po ulici. „Fotografie, které jsme získali, dokazují, že Ján Kuciak byl před únorovou vraždou sledovaný,“ říká autorka reportáže. Kuciaka měl podle informací slovenských médií sledovat bývalý šéf rozvědky Peter Tóth na objednávku kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera.

Italská televizní stanice RAI 1 v pátek večer odvysílala reportáž, která přinesla důkazy o sledování investigativního novináře Jána Kuciaka před tím, než byl v únoru 2018 zastřelen. „Jsou to výsledky mého vyšetřování vraždy Jána Kuciaka. Exkluzivní dokument je důkazem špionáže a pronásledování novináře před jeho vraždou,“ sdělila italská novinářka Maria Grazia Mazzola, která se dlouhodobě specializuje na mafii.

Kuciaka měl podle Denníku N sledovat bývalý novinář a exšéf slovenské kontrarozvědky Peter Tóth, který se po Kuciakově smrti údajně sám přihlásil na policii a odevzdal výsledky špehování. Podle informací novinářky Moniky Tódové Peter Tóth vypověděl, že si u něj sledování objednal kontroverzní podnikatel Marián Kočner.

Tóth měl prý za úkol nasbírat materiál, který by dokazoval, že Kuciak „káže vodu a sám pije víno“. Kočner údajně chtěl vidět fotografie, na kterých novinář fetuje, nechává se korumpovat, nebo podvádí svou přítelkyni. Peter Tóth měl na Jána Kuciaka zkrátka najít nějakou špínu. Ostatně diskreditaci také Kočner investigativnímu novináři v roce 2017 slíbil. Diskreditační materiál se však na Kuciaka sehnat nepodařilo.

Ján Kuciak totiž pracoval na rozkrytí Kočnerových podezřelých aktivit, což se podnikateli pochopitelně nelíbilo. Ján Kuciak na Kočnera kvůli výhružce podal 5. září trestní oznámení, které ale policisté odložili. Na fotografiích, které Mazzola získala, je vidět Ján Kuciak cestou z práce, na ulici nebo na zastávce hromadné dopravy. Tóth tak měl možná za úkol zjistit Kuciakův denní režim.

O Kuciakovu smrt mohla mít zájem i nejmocnější italská zločinecká organizace 'Ndrangheta, která se na Slovensku zapojila do podezřelých obchodů s pozemky, o které se investigativní novinář při své práci také zabýval. Peter Tóth ve vyjádření pro slovenská média sledování novináře popřel. 

Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová (†27) byli zastřeleni 21. února 2018 ve svém domě ve Veľké Mače. Policie v souvislosti s vraždou zadržela přítelkyni Mariana Kočnera Alenu Zs. (44) a několik dalších osob včetně údajného střelce.

Video  Slovenská policie podnikla razii v nemovitostech spojených s působením Mariána Kočnera.  - Policie SR
Video se připravuje ...

rudyptak48 ( 2. února 2019 21:12 )

Takže na Slovensku jsou také čučkaři? Je to stejné jako když Nagyová úkolovala naši rozvědku. K čemu ty posrané špiony vlastně máme? Není to nahrážka za StB?

doktormediciny ( 2. února 2019 15:41 )

Ad Jesensky...Asi je to nesrozumitelne Ev. jak pro koho..Pokud jste ten clanek cetl, tak dle autora chteli novbionare nejakl zdiskreditovat..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání