Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabily ho 5 dní staré špagety. Studenta (†20) nakazily zákeřnou bakterií

Autor: Mii - 
30. ledna 2019
21:30

Uvařené jídlo je vždy třeba skladovat v ledničce. Fakt, který všichni známe, ale občas na něj zapomeneme. Toto pochybení ovšem může vyústit až ve smrt, jak ukazuje případ studenta z Bruselu. Nechal na své kuchyňské lince stát pět dní uvařené špagety s rajčatovou omáčkou, a když je snědl, udělalo se mu tak špatně, že zanedlouho zemřel. V jídle se totiž vlivem tepla rozmnožily škodlivé bakterie.

Případ pochází z roku 2008 a původně byl popsán v odborném časopise US Journal of Clinical Microbiology. V posledních dnech na něj ale upozornil americký doktor z Illinoiské univerzity známý pouze pod jménem Bernard, který na svém YouTube kanále rozebírá nezvyklé medicínské případy.

Student špagety nechal jen tak stát v otevřeném prostoru pět dní, než se je rozhodl sníst. Jakmile tak udělal, okamžitě se mu udělalo nesmírně špatně – začal zvracet a měl průjem. Žádné léky si ale nevzal, jen vypil hodně vody a šel spát, protože doufal, že se z nevolnosti vyspí.

Už se ale nikdy neprobudil. Ráno jej jeho rodiče našli v posteli mrtvého, když přišli zjišťovat, proč nevstal do školy. Tělo bylo okamžitě převezeno na autopsii, která odhalila, že zemřel na otravu jídlem způsobenou bakterií bacillus cereus.

Smrt jen výjimečně

Tato bakterie je v jídle poměrně častá, vyskytuje se hlavně v rýži a těstovinách. Člověk jejímu růstu zamezí tím, že jídlo dostatečně tepelně opracuje a nenechá ho delší dobu v pokojové teplotě. Právě ta množení bakterie nejvíce podporuje.

Jakmile se jí člověk nakazí, následuje nevolnost, zvracení a průjem. To všechno student zažil. V jeho případě ale bylo jídlo natolik kontaminované, že mu selhala játra. Patří to mezi vzácnější případy, obvykle člověk nákazu přežije, byť je mu zle.

Analýza odhalila, že v případě studenta z Bruselu se bakterie objevila ve špagetách, v omáčce nebyla. „Byl to jinak zcela zdravý 20letý muž,“ popisoval doktor, jak silné nákaze musel být vystaven.

„Spousta lidí konzumuje těstoviny nebo nudle, které jsou den nebo dva starém, a jsou v pořádku. Dávejte si ale pozor, pokud jsou staré déle jak několik hodin. Jestli mají divný zápach, vyhoďte je. Je lepší být opatrný, než pak onemocnět,“ radil Bernard.

zada ( 31. ledna 2019 09:23 )

Podobné problémy měla přeci paní Kramná s dcerkou, hež zemřely v Egyptě. Také byli v restauraci v Egyptě na špagetách. teď to sice svádějí na Kramného, proud jako vražedný by měl být úplně vyloučen nebo tato "diagnoza" se nepotvrdila 100%. Co když Egypt je rád, že se odsoudí Kramný, protože to by byl opravdu poprask v turismu, kdyby zemřely ty dvě na otravu. Jednak by musel Egypt zaplatit a jednak by ten turismus mírně uvadl. Což pro Egypt by nebylo dobré. Někdy v průběhu vyšetřování jsem měla dojem, že Egypt policajty uplatil, aby to byl proud.... Egypt by totiž zgtratil víc, kdyby to byla otrava.... A průběh otravy vypadá stejně jako u toho mladíka.... Kdo případ Kramný sledujete, zkuste se zamyslet kdo má zájem " o vině el.proudu" a komu by to mohlo přinést úlevu....

Zobrazit celou diskusi