Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Plná nemocnice zvracejících: V Hradci Králové se přiotrávily v bistru desítky lidí

Autor: ČTK - 
6. června 2018
09:55

Desítky lidí se přiotrávily v provozovně rychlého občerstvení v historickém centru Hradce Králové, uvedly televize Prima a Nova. Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové lékaři ošetřili 57 lidí. Většina z nich už je doma. Nikdo nebyl v ohrožení života. Hygienici čekají na výsledky z laboratoře, která zkoumá odebrané vzorky jídla, uvedli zástupci fakultní nemocnice a krajských hygieniků. Původní zprávy hovořily o otravě kebabem, zdrojem zdravotních potíží však mohly být plněné tortilly. 

"Vyšplhalo se to na 57, někteří byli ošetřeni ambulantně. Přiblížili jsme se 60, tedy předpokládanému počtu vydaných jídel. Na infekci zůstalo 18 lidí, devět bude propuštěno, ostatní tady ještě přes den zůstanou. Mají problémy. Nikdo není a ani nebyl v ohrožení života," řekl ČTK lékařský náměstek fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. Podle něj byli intoxikovaní masem, které se zřejmě špatně upeklo.

V nemocnici bylo v podvečer zaplněno infekční oddělení a pohotovost, uvedl Tušl. „Otevřeli jsme i další část, takzvaný stacionář na interně, kde se o ně staráme. Nemáme problém se o takový počet lidí postarat,“ řekl ČTK.

Hygienici po upozornění nemocnice kamenný obchod s výdejem občerstvení z okénka na ulici odpoledne uzavřeli, odebrali vzorky z jídla a nyní probíhá laboratorní zkoumání. Podle Ivana Kučery z krajské hygienické stanice by měly být výsledky známé v řádu dní. „Intoxikace souvisí s tím, že se v jídle pomnoží mikrob, který vyprodukuje toxin. V tuto chvíli nelze říci, že bylo něco nedodělaného. Toxin totiž může být termostabilní, tedy že nedojde k jeho rozložení tepelnou úpravu. Odebrali jsme vzorky, abychom zjistili o jaký toxin šlo,“ řekl ČTK Kučera.

Hygienici podle svědectví přiotrávených zákazníků rychlého občerstvení mají podezření, že zdrojem problémů mohly být tortilly plněné masem. Provozovna mohla vydat až 60 jídel. „Jídlo muselo být intoxikované velmi silně, protože v podstatě každý, kdo ho snědl, se dostal do nemocnice,“ dodal Kučera.

Začalo to už v pondělí

Mluvčí krajských zdravotnických záchranářů Ivo Novák ČTK upozornil, že první pacienty s podezřením na otravu přivezli do nemocnice už v pondělí.  „Bylo to šest pacientů. A další desítky dnes. Trpěli nevolností, křečemi v břiše, zvraceli, byli dehydrovaní. Na tak masivní otravu jídlem za dobu svého působení u záchranky, tedy za 27 let, si nevzpomínám,“ řekl Novák.

Případem se zatím zabývají hygienici ve spolupráci se zdravotníky, policie nikoli. „Pokud by nám podali nějaký podnět, začali bychom se tím zabývat. Dosud se tak ale nestalo. Zatím ani nevím, jestli v tom lze spatřovat naplnění nějakého protiprávního jednání,“ řekla ČTK policejní mluvčí Eva Prachařová.

Podobné případy jsou v ČR poměrně vzácné. Například před čtyřmi lety se přiotrávilo jídlem v centru Prahy přes 30 italských studentů. Také oni byli několik hodin hospitalizováni se zvracením a střevními potížemi.


viteli ( 6. června 2018 16:26 )

„Intoxikace souvisí s tím, že se v jídle pomnoží mikrob, který vyprodukuje toxin. Toxin totiž může být termostabilní, tedy že nedojde k jeho rozložení tepelnou úpravu. Odebrali jsme vzorky, abychom zjistili o jaký toxin šlo,“ řekl ČTK Kučera. ---------------- O velkých otravách jídlem se dozvíme, ale existují i menší zvláště v teple a při cestování do exotických zemí. U Kramných mohlo jít o něco podobného, jenže si mysleli, že je to obvyklá "faraonova pomsta", která měla fatální následky pro holky. Kdyby nefalšovali proud, tak by na příčinu smrti přišli. Celou oblast biologických toxinů a otrav z jídla netestovali, tudíž vyloučena nikdy nebyla!!

agfor ( 6. června 2018 12:33 )

Dobře jim tak. Když jsou líný uklohnit si doma pořádný jídlo a cpou se těmi blafy, pak se nemůžou divit.

1pravda1 ( 6. června 2018 10:42 )

Nechápete, že kebab je nejvíce rizikové jídlo - mražené kuřecí - několik kg masa se pomalu rozmrazuje, a ta tekutina prosakuje i masem, které se odřezává jako udělané! Je jen zázrak, že nebylo nakažených více. V podstatě pečené maso se odřezává na tom syrovém.

illyria ( 6. června 2018 10:03 )

nevím, kolik jste číny snědl v životě vy, ale já dost a nic my nebylo... Dokonce sem jí jedla i v Sapě a také nic... Kebab je něco jiného, tam se odřezává maso, které je opékané a pod tím opečeným je polosyrové... Takže se to dost kazí... nehledě na to, koho kupováním kebabu podporujou...

janejaneja ( 6. června 2018 09:46 )

Neměly by se raději kontrolóři zaměřit na tyto "ochodníky s jídlem", než na perzekuci a neskutečně nesmyslné pokuty za nevydaný lístek EET ? Tady jde totiž o zdraví. A to je na 1.místě !

Zobrazit celou diskusi