Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skončí kebab, jak ho známe? EU řeší změny v jeho výrobě, prodejci se bojí

Autor: Mii, red - 
1. prosince 2017
22:25

Pouliční jídlo má po celé Evropě v posledních letech nekorunovaného krále. Kebab. V Bruselu se momentálně vede diskuse o tom, v jaké podobě ho do budoucna zachovat. Evropská komise zvažuje, že by k jeho přípravě povolila využívání fosfátů, které jsou jinak u masa a dalších potravin zakázané. Europoslanci ale chtějí výjimku blokovat a argumentují tím, že tyto látky mohou způsobovat kardiovaskulární choroby. O budoucnosti a chuti této pochutiny se tak bude rozhodovat už v polovině prosince.

Fosfáty přirozeně obsahuje řada potravin, výrobci je ale v některých případech využívají k tomu, aby potravinové výrobky lépe vázaly vodu nebo byla zachována jejich chuť a konzistence třeba při zmrazení. Evropská unie už před několika lety využívání fosfátů jako přídatných látek do potravin výrazně omezila.

V této souvislosti se dlouho vede diskuse, v jakých případech udělit výjimky pro některé konkrétní fosfáty, aby právě kvůli zákazu nezanikly některé tradiční potraviny, případně nebyla zlikvidována jejich tradiční chuť. Do značné míry se to týká masných výrobků a už v minulosti dostaly výjimku pro využívání určitých fosfátů například Kasseler, Bräte, Surfleisch, toorvorst, šašlõkk, ahjupraad, bílá klobása, vinná klobása, sváteční klobása a syrová klobása. Zmíněné klobásy si do výjimek prosadilo Česko.

Nyní Evropská komise zvažuje, že některé specifické fosfáty kompletně povolí také při výrobě kebabu, především pak pro případy, kdy se kebab připravuje z masového polotovaru. Díky speciálním fosfátům by u mraženého masa mohla výrazně jednodušeji být zachovávána nezaměnitelná chuť a struktura. Nyní jsou k tomu potřeba jiné postupy nebo jiné typy konzervantů.

Europoslanci z výboru pro zdraví nicméně toto rozhodnutí vetují. Argumentují tím, že fosfáty mohou způsobovat kardiovaskulární zdravotní problémy.

Výbor pro zdraví ve své námitce proti Evropské komisi zmiňuje zejména studii z roku 2012, která došla ke spojitosti mezi fosfáty a kardiovaskulárními chorobami. Stejný poznatek přinesla další studie o rok později. 

Hlasování o výjimce v prosinci

Evropský parlament se bude finálním rozhodnutím nad osudem kebabu zabývat mezi 11. a 14. prosincem. Pokud parlament vetuje rozhodnutí Evropské komise, nebude výjimka povolena. Výrobci kebabu si pak budou muset poradit jinak, respektive budou muset zůstat u současných výrobních postupů. To například u mražených polotovarů pro kebaby znamená využívání jiných konzervačních látek. Některé typy fosfátů (např. E 1414) totiž už byly dříve povoleny.

To, že by hrozil definitivní konec kebabu, odmítla také Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR. „Zmíněný fosfát v kebabu je zakázaný už teď a Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu pouze požaduje, aby tomu tak zůstalo i nadále,“ uvedla s tím, že diskuse se vede o fosfátech skupiny E 338–452.

Na kebab přísněji než na bratwurst?

Diskuse nad možnou změnou receptury kebabů kvůli nařízení EU se rozvířily zejména v Německu, zemi s jednou z největších koncentrací kebabových prodejen. Německý deník Bild napsal, že mnoho dalších oblíbených pokrmů rychlého občerstvení, jako třeba bratwurst, už od EU zelenou k používání diskutovaných fosfátů dostalo, jenom kebab bude podroben důkladnějšímu zkoumání. Výrobci kebabu tak získali dojem, že by tom mohlo znamenat konec jejich podnikání.

V Německu navíc prodejny s kebabem zaměstnávají 110 tisíc lidí, tudíž by se jejich zrušení nebo omezení dotklo citelného množství lidí. Každý den je v Evropské unii vyprodukováno 500 tun kebabu, z toho 80 procent v Německu. Většina je přitom dovážena mražená.

V čem jsou fosfáty nebezpečné?

I když jsou v potravinářství fosfáty povoleny, je tomu tak jen v omezeném množství, aby jejich nadměrný příjem nezpůsobil škodlivé účinky. Do biopotravin lze přidávat jen fosforečnan vápenatý. O tom, zda je zakázat úplně, nebo naopak více uvolnit, se vedou dlouholeté diskuse. Látky byly podrobeny četným výzkumům. Někdy je jako škodlivý účinek zmiňována možnost hyperaktivity dětí nebo i poruchy zažívání.

České potraviny jsou horší než u našich sousedů:

Video  Diskriminace českých spotřebitelů: Méně masa v rybích prstech, slabší prášek na praní?  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

rockyshowman ( 2. prosince 2017 12:42 )

Máte pravdu chlapi, až potáhnou zpět budovat tu svoji krásnou zemi nebudu proti, když je budou doprovázet ti přisluhovači, kteří ty sračky u nás vaří. Ale jen s jednostranou jízdenkou. Dodržujme evropské tradice, českou kuchyni a bude klid! Kdo se bude chtít najíst té jejich pomyjí , může tam zůstat.

dzery ( 2. prosince 2017 10:25 )

Desterz ( 2. prosince 2017 09:24 )

Kolikpak je například v arábii stánků s párkama?

sronin ( 2. prosince 2017 09:04 )

bůh ví hovno ...

sronin ( 2. prosince 2017 08:58 )

Pane, Lenko Mesterove, ani se nedivím .....

Zobrazit celou diskusi