Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jurečka chce sebrat zahrádkářům Roundup. Bude Česko přísnější než Brusel?

Autor: mah - 
1. prosince 2017
05:15

Glyfosátové herbicidy, mezi kterými je v Česku nejznámější Roundup, jsou mezi zemědělci a zahrádkáři oblíbené. Úřadům se líbí ale výrazně méně. V Bruselu je chtěli zakázat, aby jim Evropská komise nakonec dala ještě šanci. Naopak český ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) plánuje být tvrdší. Ministerstvo totiž oznámilo, že stále zvažuje, jak použití oblíbených přípravků omezit. 

„I přes prodloužení licence chceme snižovat používání glyfosátu. Změny, které tomu pomohou, zapracujeme do nyní připravované aktualizace Národního akčního plánu k bezpečnému používání pesticidů v ČR,“ řekl ve středu končící ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Spotřeba pesticidů v posledních letech totiž klesla o osm procent. U samotného glyfosátu je přitom pokles ještě markantnější. Od roku 2012 došlo k poklesu v jeho používání o necelých 30 procent. To představuje 309 tisíc litrů herbicidu.

Přijdou zahrádkáři o pomocníka?

Ministerstvo by chtělo spotřebu snižovat i nadále, zvažuje proto několik možností. Například to, že by s herbicidy mohli nakládat pouze odborníci, kteří by evidovali jeho použití.

I další možnosti omezení jeho používání by ale mohly mít dopad na zahrádkáře. Ministerstvo totiž uvažuje o tom, že by glyfosát zakázalo používat v obcích nebo na místech, kde se pohybuje velké množství lidí. Kromě těch, kteří mají zahradu u chalupy na samotě, by tak oblíbené pomocníky musela oželet většina zahrádkářů.

Český zahrádkářský svaz úvahy ministerstva chápe. Většina drobných pěstitelů totiž zaznamenala zprávy o možné karcinogenitě glyfosátu. „I ti, kdo běžně tento přípravek využívali k hubení plevelů, proto často omezili jeho používání povětšinou na cestičky, spáry mezi dlaždicemi, případně likvidaci plevelů v trávnících či okrasných kulturách,“ zmínila tisková mluvčí svazu Zdeňka Jankovičová.

Zůstanou na likvidaci plevele jen ruce?

Jankovičová zároveň dodala, že na zahrádkách lze vše řešit i mechanickou likvidací plevele. Uznává ale, že ti, kteří plít nechtějí, s tím ani přes zákaz nezačnou. „Je pravděpodobné, že se zvýší spotřeba jiných konvenčních herbicidů, u nichž ale rovněž může časem vyvstat otázka případné škodlivosti,“ zmínila Jankovičová. Zároveň podle ní hrozí, že by se lidé mohli glyfosátovými herbicidy předzásobit, pokud by se ministerstvo pro regulaci rozhodlo.

Mluvčí zároveň zdůraznila, že zahrádkářský svaz preferuje mechanické způsoby boje s plevelem. Jak v záhoncích, tak na cestičkách. „Plevel v cestičkách se dá úspěšně likvidovat i horkou vodou, na klíčící plevele platí desinfekce půdy dusíkatým vápnem,“ poradila.

Nejvíce glyfosátu padne v zemědělství. Některé z možností, které ministerstvo zvažuje, by tak dopadly pouze na velké zemědělce. Ministr Jurečka by rád viděl omezení především aplikace pesticidů před sklizní.

Pesticidy se dostávají do potravin kvůli úpravě před sklizní

„Předsklizňové aplikace mohou být problematické kvůli krátké časové lhůtě do sklizně, rezidua pesticidů se pak mohou objevovat v potravinovém řetězci,“ vysvětlil Jurečka. V současnosti přitom jde o poměrně běžnou praxi. Glyfosát se používá k desifikaci plodin, ty díky tomu uschnou a jdou snáze sklidit kombajnem.

„Případný zákaz by se ale musel vztahovat na všechny účinné látky používané k desikaci, jinak hrozí, že by se glyfosát nahrazoval látkami, které mohou znamenat ještě větší riziko,“ dodal končící ministr.

I pouhý zákaz používání látek na desikaci by přitom zemědělce zasáhl. „Výrazně zvýšil náklady zemědělců, protože by se zvýšily náklady na čištění produkce, případně by docházelo k problémům se tříděním zrn,“ upozornila PR manažerka Zemědělského svazu Jana Sixtová.

Proti zákazu glyfosátu se zemědělci aktivně rvali od začátku a tvrdí, že je pro ně nenahraditelný. Navíc už měsíc před hlasováním Evropské komise a tedy i před oznámením ministerstva upozorňovali, že případný zákaz by mohl mít negativní dopad na životní prostředí.

„Studie, které si zadala Evropská komise, neprokázaly, že by při správném užití měl glyfosát negativní dopady na lidské zdraví,“ upozorňoval už na konci října předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Zmínil také, že zákaz pesticidu by zemědělce donutil sáhnout po alternativách. Ty však podle Pýchy mohou mít mnohem závažnější dopady. Jen málokterá látka je totiž zkoumána do podobných podrobností jako právě glyfosát.

Zemědělci tehdy upozornili, že zákaz by se vztahoval pouze na domácí produkci a stále by se tak objevoval v produktech, které jsou dovážené.

Zákaz řešila celá Evropská unie

Zákaz pesticidu se přitom intenzivně řešil celý letošní rok. Evropská komise totiž musela rozhodnout, zda prodlouží licenci k jeho používání. Zároveň se objevila studie, která upozorňuje na možné dopady pesticidu na lidské zdraví.

Mezinárodní úřad pro výzkum rakoviny totiž látku označil za pravděpodobně karcinogenní. To sice vyvrátila Evropská agentura pro bezpečnost potravin, ta ale odmítla zveřejnit studie, ze kterých vycházela. Pochybnosti o bezpečnosti glyfosátu tak zůstaly.

Rakovinotvornost navíc nemusí být jediným nebezpečím glyfosátů. „Mluví se jak o rakovině, tak ale i o negativních vlivech na střevní mikroflóru, ostatně glyfosát byl vyvinut a patentován jako antibiotikum, mluví se o vlivech na metabolické procesy v mitochondriích, vlivu na cytochromoxidázový komplex P450 a dalších. Jako fyziolog se domnívám, že největší rizika může skrývat vliv této látky na lidský hormonální systém,“ vysvětlil pro Blesk.cz europoslanec Pavel Poc (ČSSD), když se o možném zákazu látky začalo mluvit poprvé.

Video  Klamání spotřebitele  - Blesk TV
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 3. května 2018 07:48 )

Nejsem si jisat...Myslim ze nejmin rok je misto toho Dominator

cozumel ( 1. prosince 2017 08:19 )

Učili jsme se to ve škole, Roundup je nejhorší svinstvo, co může existovat, když to tu rostlinu sežere až do kořenů - fůůůůj

Zobrazit celou diskusi