Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Diskriminace, vmetl ministr Milek eurokomisaři kvůli dotacím. Odmítá zastropování

Autor: mah - 
26. ledna 2018
20:45

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek se před eurokomisařem pro zemědělství zastal českých zemědělců. Stalo se tak ve čtvrtek při jednání zemí rozšířené Visegrádské skupiny, kterého se účastnil i eurokomisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan. Při jednání o příští podobě společné zemědělské politiky mu Milek oznámil, že zastropování přímých zemědělských dotací považuje za diskriminační.

„Zdůraznil jsem, že pro Českou republiku je povinné zastropování přímých plateb nepřípustné,“ uvedl ministr v tiskové zprávě z jednání. Podobný krok by podle něj byl diskriminační vůči mnoha zemědělcům.

V Budapešti pak vyjednal, aby se požadavek na rovný přístup k dotacím stal součástí společné deklarace zemí V4 a Chorvatska. Jednání v Budapešti se kromě ministrů zemědělství zemí Visegrádské skupiny a Chorvatska účastnili i zástupci Bulharska, Rumunska a Slovinska.

80 procent dotací jde k pouhým 20 procentům zaměstnanců

Jedním z bodů jednání byla i podoba Společné zemědělské politiky Evropské unie po roce 2020, kdy skončí současná strategie. Právě v této souvislosti se mluví o možném zastropování přímých dotací. Evropská komise totiž hovoří o tom, že 80 procent podpor směřuje k firmám, které sdružují pouze 20 procent zaměstnanců v zemědělství.

„Tyto částky ovšem odráží plochu vlastněné půdy. V tomto případě se nehovoří o zaměstnanosti, kolik toho daný podnik vyrobí či jaký dopad má hospodaření na ochranu životního prostředí na venkově,“ upozorňuje v této souvislosti Jana Sixtová, tisková mluvčí Zemědělského svazu České republiky.

Zastropování by zničilo živočišnou výrobu

Sixtová upozorňuje, že zastropování přímých dotací by se dotklo podniků, které se takřka třemi čtvrtinami podílí na produkci potravin. Nejvíce ohrožené by pak podle zemědělců byly podniky, které se zaměřují na živočišnou výrobu. „Živočišná výroba se totiž provozuje převážně ve velkých podnicích a je finančně náročná,“ vysvětlila Sixtová.

„Pokud budou stropy, jsme přesvědčení, že ty podniky co dělají živočišnou výrobu, uzavřou chovy a přeorientují se na rostlinnou výrobu, na komodity, které vynáší – obilí a řepku, což bude mít za následek taktéž pokles zaměstnanosti v zemědělství,“ upozornila dále.

Sixtová zároveň uvedla i přesné statistiky. Případné zastropování by se podle propočtů Zemědělského svazu dotklo 768 podniků z celkových více než 26,5 tisíců zemědělských podniků. Ty ovšem zaměstnávají 42 procent všech českých zaměstnanců v zemědělství. „Vážně by bylo ohroženo 51 procent chovaného skotu a 70 procent z celkového počtu dojnic a také 90 procent chovaných prasat a drůbeže,“ vypočítává dále Sixtová.

Zemědělci: Stanovisko ministra Milka vítáme

I proto zemědělci uvítali prohlášení ministra Milka. „Jsme přesvědčení, že v zemědělství musí panovat rovné podmínky.“ Uvádí Sixtová stanovisko zemědělského svazu. Zároveň však dodává, že svaz není proti zvýhodňování malých podniků, pouze upozorňuje, že by kvůli tomu neměly být bity ty velké. „Podpory by měly být směřovány zemědělcům, kteří vytváří přidanou hodnotu. Tedy zemědělcům, kteří vyrábí potraviny, dokážou zaměstnávat lidi, hospodaří v souladu s životním prostředím,“ uzavírá Sixtová názor Zemědělského svazu. Právě takoví zemědělci podle ní přispívají do ekonomiky České republiky.

Zemědělci se tak v podstatě na slovo shodli s ministrem. Na jednání navíc dorazil i eurokomisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan. Na toho se pak ministr Milek obrátil s apelem na zjednodušení nové Společné zemědělské politiky. V posledních letech totiž podle něj došlo k nárůstu zbytečné byrokracie, která zemědělce zatěžuje.

Ministři V4: Evropská komise by měla zajistit rovný přístup k dotacím

Výsledkem jednání se pak stala již zmiňovaná deklarace, kterou účastníci reagovali na Sdělení Evropské komise k Budoucnosti potravinářství a zemědělství, kterou komise vydala na konci loňského podzimu. Komise by podle deklarace měla vysvětlit, jak přispěje ke zjednodušení Společné zemědělské politiky a jak zajistí rovný přístup k dotacím pro všechny evropské zemědělské podniky.

Ministři v deklaraci ovšem nebyli pouze kritičtí. Podpořili především stanovisko komise, v němž se hovoří o zvyšující se roli inovací a nových technologií a chybějící poradenské služby. V řešení těchto otázek pak ministři vidí i místo pro zohlednění potřeb středních a malých podniků, kterým chybí možnosti podílet se na vývoji technologií stejnou měrou, jako těm největším.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa