Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Když se dotují imigranti, dotujte i drahé máslo!“ Jurečka to u Jílkové drsně schytal

Autor: ula, všm - 
2. listopadu 2017
23:13

Dlouhé fronty před hypermarkety, „bitky“ nad zlevněným zbožím - tak to vypadalo v posledních měsících poté, co cena másla vyletěla strmě nahoru. Někde stála kostka až 80 korun. Po máslu začala stoupat i cena vajec. Že se Čechům tato situace nijak nezamlouvá, obzvlášť před Vánoci, ukázal i pořad České televize Máte slovo s Michaelou Jílkovou. O problematice přišel diskutovat stávající ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). A dostal pořádně zabrat, řeč přišla i na migranty.

Ministr hned na začátku zopakoval své dřívější prohlášení, že za vysoké ceny másla mohou zejména obchodníci.Když jsme si udělali rozbor prodejní ceny jedné čtvrtky másla, kolik procent z ní zůstává u zemědělců, tak je to zhruba 17 až 20 procent. Zhruba 25 až 30 procent zůstává u potravinářů a těch zbývajících padesát procent u obchodníků a prodejců," popsal.

Podle Pavla Mikošky, který byl v diskuzi za Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, hysterii kolem másla odstartoval ředitel firmy Madeta a současná vláda ho v tom podporovala. Zároveň prý ke všemu přispěla mediální panika. Pak už byl Jurečka pranýřován přímo diváky.

Jurečko, je to vaše chyba

„Co je nám po cizích státech a jejich cenách, že zdražují? Proč musíme i my? Ty, co chovaj ty krávy, od rána do večer dřou, nemravný jsou řetězce a ještě nemravnější jsou ti, kdo jim tohle dovolí, aby tohle dělali, že na Čechy se vykašlou a támhle v Holansku jim šoupneme vejce a tady je zdražíme,“ rozčilovala se seniorka Eva Anderlová.

Přisadil si i další divák: „První věc, poslanci si přidali 7 tisíc platy a důchodcům přidali 3 stovky. Ti důchodci potřebují přidat víc a nebude jim vadit drahý máslo ani vajíčko. A obchoďáky? Kde jsou? Kaufland, Lidl, Penny - mají miliardové zisky jako bejk. Takže vláda musí dohlížet na co? Co je přiměřený zisk. Jestliže se zdraží o 60 procent, o 80 procent a vy s tím nic neděláte, tak pane Jurečko, u vás je chyba!“

Jurečka se na to snažil publiku vysvětlit, že jsou marže v současné době prošetřovány. „Je tu zákon o cenách a ministerstvo financí má vyhodnotit, zda někdo nezneužívá nepřiměřeně vysoké marže. Já jsem předal všechny statistické informace na ministerstvo financí, ať oni to vyhodnotí,“ popsal. Zastal se také  chovatelů drůbeže. „Tady se roky spotřebitelé nezajímali o to, jestli ta potravina je s původem z České republiky. Jestliže tady chovatelé drůbeže léta byli ve ztrátě a končily ty chovy, tak proto dnes nemáme tu soběstačnost,“ dodal.

Kupujeme tři roky zmrazené máslo?

Když na začátku října jeden z řetězců zlevnil máslo na necelých 45 korun, lidé čekali i hodinu před otevřením prodejen v dlouhých frontách. Někteří hysterii přirovnávaly k frontám za socialismu, kdy se stálo na nedostatkové věci. Řetězec zredukoval prodej na maximálně šest kusů na zákazníka. Po otevření se Češi vrhli na nabídku a zkoušeli si odnést i několik desítek balení. Možná ale nevěděli, co i vlastně odnáší...

Video  Bitka v supermarketu: Češi se „servali“ o zlevněné máslo, podívejte se  - Pavel Daněk
Video se připravuje ...

Podle Miroslava Koberny z Potravinářské komory může být zlevněné máslo pouze dvojího druhu.

 „Buďto skutečně ten řetězec prodává na úkor své marže, protože levněji ho určitě nenakoupil, dneska nemají výrobci důvod levněji dodávat. Anebo jsou to másla z Německa, z Holandska, z Belgie, která jsou z intervenčních nákupů a která jsou dva, tři roky někde zamražená někde ve skladech a to jsou másla na průmyslové využití a ty se dají nakoupit levněji,“ uvedl v pořadu s tím, že cukroví se z nich možná upéct dál, o vysoké kvalitě ale jen těžko mluvit. 

Bude lépe?

Nicméně se zřejmě blýská na lepší časy. Máslo by mohlo být možná levnější už v listopadu. Podle odhadů by se ze současných téměř 60 korun za kostku mohla cena snížit o 10 korun.

Tvrdí to alespoň agrární analytik Petr Havel (60). „Už dnes je to tak, že ceny nestoupají, někde dokonce klesají. Navíc obchodníci ho dávají velice často do slevových akcí. Ty se sice nepočítají do oficiálních statistik, ale i tak tlačí hodnotu dolů,“ řekl pro Blesk.

V pořadu to potvrdil i ministr zemědělství: „Začíná stagnace a mírný pokles cen. Ceny výrazně neklesnou, nebudou ani stoupat, a pak klesnou. Bohužel to bude až po Vánocích.“

Na to se diváci začali rozčilovat, z jakého důvodu u nás budou ceny dramaticky klesat až po Vánocích, když v Německu se prý už zlevňuje teď. 

Video  Máslové šílenství pokračuje. Nedělní sleva nahnala lidi do front  - Jiří Čada, Zbyněk Schnapka
Video se připravuje ...

Jedno vejce za pět korun?

Další paniku by ovšem mohly způsobit ceny vajec. Jejich cena stoupá týden po týdnu a do Vánoc by se mohla dostat ze současných zhruba tří korun až na pět korun za kus. Tvrdí to aspoň drůbežáři a někteří z odborníků. Zdražování způsobuje nedostatek vajec z dovozu, který ovlivnila kauza s jedem fipronilem, ale také silná houbařská sezona nebo dražší obilí. 

„Souvisí to s fipronilem, který byl objeven v některých státech EU. Čísla nemáme oficiální, ale mluví se o milionech kusů slepic, které byly poraženy, popřípadě u nich byla ukončená produkce k využití. To má za důsledek navýšení nákupní ceny,“ uvedla pro Blesk.cz předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Dotujete imigranty? Tak dotujte i vajíčka

Další divačka, paní Kloudová z Havířova uvedla, že v obchodě už zahlédla 30 vajec za cenu 129 korun. „To není Česká republika, to je bordel. Moji sousedé říkají, kterej vůl u toho stojí,“ dodala.

Nejvíce se k tématu vajec rozohnil Marcel Mráz, manažer restaurace z Kutné Hory: „Když tady těm imigrantům dotujou 21 tisíc, tak můžou dotovat i vajíčka!“  Narážel tím na několikát vyvrácený hoax (poplašnou falešnou zprávu), že se uprchlíkům dává automatické kapesné 21 tisíc korun. Žadatelé o mezinárodní ochranu (azyl) v přijímacím středisku dostávají ve skutečnosti kapesné 30 korun na den. V pobytovém středisku dostává žadatel o udělení mezinárodní ochrany namísto stravy částku ve výši životního minima.

zednik ( 3. listopadu 2017 18:00 )

„Je tu zákon o cenách a ministerstvo financí má vyhodnotit, zda někdo nezneužívá nepřiměřeně vysoké marže... „Tady se roky spotřebitelé nezajímali o to, jestli ta potravina je s původem z České republiky. Jestliže tady chovatelé drůbeže léta byli ve ztrátě a končily ty chovy, tak proto dnes nemáme tu soběstačnost,“ ----------------------------------------------------- A min. zemědělství o rušených chovech celá léta nevědělo a min. financí celá léta nic nevyhodnocovalo ?

govana ( 3. listopadu 2017 12:14 )

Proč politici nenařídí že na potravině musí být označení rozmrazená potravina. Proč nevrátí staré normy? Najednou se vrací vše ke starým normám neboť některé výrobky jsou sračky. Proč politici stále melou že se zdražuje i v Německu atd. Ano ale tam berou 70 tisíc tak ať nás neháží s platy do jednoho pytle. Kolik lidí tu bere 30 tisíc? Stále více lidí má rakovinu,není to hlavně kouřením ale politikou jakou tu vládne léta lidé léta jí sračky a neustálý stres ale politici těm je to jedno.Ti to nejí. Hlavně se dostat na vrchol .

agfor ( 3. listopadu 2017 12:01 )

Imigrant dostane jen životní minimun - na co, když neplatí za jídlo ani ubytování. Zato, když bílý Čech ztraatí práci, dostává pár korun půl roku a pak na něj stát se*re, ale živit parazity ve VZP musí, i když nemá žádný příjem.

sores ( 3. listopadu 2017 10:12 )

Pro české občany nejsou prachy na nic!!! Ale dávat čmoudům za NIC na to je! A češi nevyrazí do ulic, takže s tím souhlasí, kdo mlčí souhlasí. To v USA a jižní národy si nenechají od vlády nic líbit a demonstrují pořád dokud nevyhrají!!

deratizater ( 3. listopadu 2017 10:01 )

Fanatický Katolík Jurečka se stará jen o pupky katolických prelátů a nejraději by převedl do majetku Vatikánu i poslední hektar půdy či krávu v Česku.Už dávno tu měl být zákon o max.možné obchodní marži 20-30% aby tu nadnárodní obchodní řetězce nerýžovali jako na Klondyke

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa