Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ekonom od Babiše zpražil Čechy: Máslo je levnější než v 90. letech

Autor: jer, ČTK - 
8. října 2017
12:50

Cena másla je teď nižší než na počátku 90. let minulého století. Na základě přepočtu na průměrnou mzdu to uvedl ekonom fondu Quant Aleš Michl, který se odkázal na údaje Českého statistického úřadu. Michl byl poradcem bývalého vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) na ministerstvu financí, Babiš ho už dříve představil jako člena Rady ekonomických poradců hnutí. Ekonom ale připustil, že je teď máslo dražší než například v roce 2013. 

„Jestli někdy máslo bylo drahé, tak to bylo na počátku 90. let. Proti tomu je teď stále levné. Ale třeba proti roku 2013 je drahé,“ uvedl Michl.

Spotřeba másla v ČR podle údajů České statistického úřadu ale přesto dlouhodobě stále stoupá. Předloni činila 5,5 kilogramu na osobu, tedy o 1,8 čtvrtkilové kostky na osobu a měsíc více. Meziročně šlo téměř o osmiprocentní navýšení. V roce 2007 snědl průměrný Čech 4,2 kilogramu másla.

Podle Michla bylo v roce 1989 možné za průměrnou výplatu koupit 371 kostek másla, v roce 1991 to bylo jen 189 kostek a v roce 2013 již 698 kostek másla. Dnes si člověk může za průměrnou výplatu koupit 489 kostek.

V roce 1989 totiž byla průměrná mzda 3170 korun a máslo stálo desetikorunu. V roce 1991 pak průměrná mzda stoupla na 3792 korun a cena másla na zhruba 20 korun. V roce 2013 stálo máslo zhruba 40 korun a průměrná mzda byla 25 035 korun, zatímco v současnosti je cena másla kolem 60 korun a průměrná mzda je 29 346 korun.

Babiš viní z drahého másla Klause

U cen másla se pozastavil nedávno i Babiš. V rozhovoru pro Info.cz se opřel do bývalého prezidenta a premiéra: „Za drahé máslo může Klaus a tradiční politické strany, protože řekl, že vše dovezeme.“ Podle něj se Klaus se za dob, kdy vedl vládu, nestaral o české zemědělství.

Máslo v akci v Uherském Hradišti šlo rychle na odbyt:

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) souvisí rostoucí ceny másla s tím, že na globálním trhu se potkala vyšší poptávka s nedostatkem suroviny k výrobě másla. Na ukončení režimu mléčných kvót v EU navázala mléčná krize, kdy klesla výroba mléka v EU i Austrálii či na Novém Zélandu, což jsou hlavní světoví producenti. Naproti tomu Čína letos zvýšila poptávku po másle i mléčných výrobcích.

Jurečka versus retězce: Jak je to s cenou másla?

Jurečka uvedl, že za zvýšení ceny můžou částečně obchodní řetězce, které na něj dávají přirážku až 50 procent. Do tohoto výpočtu však započítává i daň z přidané hodnoty. Podle ministerstva tvoří 17 až 24 procent z finální ceny pro zákazníka peníze pro zemědělce, 30 až 32 procent sumy jde potravinářům, zbytek pak obchodníkům. Bez započítání DPH je to podle úřadu 37 až 43 procent výsledné ceny. Nemusí však jít pouze o obchodní řetězce, ale i o další přeprodej mezi mlékárnami a finálním prodejem.

Podle obchodníků ale řetězce za drahé máslo nemůžou. „Svaz si vyžádal od velkých obchodních řetězců, které jsou jeho členy, údaje týkající se marží právě na máslo. Z jednotlivých vyjádření vyplynulo, že se výše marží pohybuje od osmi do 20 procent, v průměru je to tedy 14 procent,“ řekla už dříve prezidentka svazu Marta Nováková.

V ČR se za letošních prvních šest měsíců výroba mléka snížila o 1,8 procenta na 1,495 miliardy litrů. Produkci kromě Vysočiny zvýšili už jen farmáři na jihu Moravy, v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

zednik ( 9. října 2017 14:10 )

Máš chybný přepočet. Jen vodné stočné je téměř o 1200 % vyšší Tady si pohraj kurzorem, nastav si i jakoukoliv profesi, vše máš přepočítáno k dnešním cenám. Neber to jako propagandu, nejsem žádný bolševik , ale je to jediná odpovídající tabulka. http://www.zakomunistu.cz/

pomoooooc-hori ( 8. října 2017 20:02 )

Nauč se psát, idiote.

marais ( 8. října 2017 17:55 )

Kecy o másle si nechte, řetězce zkoušejí, co Češi ještě vydrží. Rozhodně máslo zdražilo snad nejvíce. Stejně ještě brambory, které v zimě stály jak pomeranče.

kukuku ( 8. října 2017 17:47 )

To je člověk s intelektem sahajícím daleko za Tvůj omezený obzor. Ty dohlédneš asi tak ke svému konečníku (ale se zrcátkem).

Nezadat ( 8. října 2017 17:25 )

To máte pravdu,ale když ostatní jezdili do Bulharska jsem stavěl dům a zadlužil se.Kamarádi se mi smáli co blbnu když mám 2 pokojový bit a nájem jak říkáte pár kaček.Dnes se směji já.Tu šanci bydlet ve vlastní měl každý.Vodu mám svou a na střechu se pár soláru taky vlezlo.Stočný už mě tolik nebolí.Jak jsem říkal,pamatovat na zadní kolečka a stačilo jak se lidově říkalo 2 roky na maltě.Výsledek je ten,že nemusím skuhrat jak většina tady.

Zobrazit celou diskusi