Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejdřív máslo, teď vejce: Ceny stoupají, spadnout mají až o Velikonocích

Autor: Zuzana Zelenková - 
20. října 2017
05:14

Po másle nebo eidamu Čechům může zdražit další ze základních potravin, vejce. Jejich cena stoupá týden po týdnu a do Vánoc by se mohla dostat ze současných zhruba tří korun až na pět korun za kus. Tvrdí to aspoň drůbežáři a někteří z odborníků. Zdražování způsobuje nedostatek vajec z dovozu, který ovlivnila kauza s jedem fipronilem, ale také silná houbařská sezona nebo dražší obilí. 

„Souvisí to s fipronilem, který byl objeven v některých státech EU. Čísla nemáme oficiální, ale mluví se o milionech kusů slepic, které byly poraženy, popřípadě u nich byla ukončená produkce k využití. To má za důsledek navýšení nákupní ceny,“ uvedla pro Blesk.cz předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Video  Tisíce lidí zamířily v neděli 1. října 2017 po ránu do prodejen Billa na levnější máslo. Stálo necelých 45 korun.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Houby, pšenice, ale i podcenění českých produktů

„Mluví se o dalším výrazném zdražení. Je možné, že zaplatíme pět korun za kus nebo i víc. Ovšem jde pouze o předpoklad. Je pravda, že podzimní nedostatek mohl být způsoben i houbařskou sezonou, o tom se nemluví, ale je to tak vždycky, navíc se zdražilo obilí,“ vysvětlila Dlouhá.

V obchodech pak hrozí i nedostatek vajec. Podle Dlouhé by mohlo chybět až 10 procent poptávaných vajíček, podražit může tedy i pečivo a další výrobky, které vejce obsahují.

Podle Františka Němce z Farmy Němec ze Žďárska ale existují i další důvody, kvůli kterým teď za vejce ze supermarketu spotřebitelé zaplatí podobnou částku jako za vejce v bio kvalitě.

„České potraviny se podhodnotily, stejně se bude muset zdražit. V ekonomickém růstu se zdražuje. A protože proti trendu zákazníci neprotestují, ale prostě to nakupují a ještě mají pocit, že mají všeho málo (jako v případě bitek o máslo, pozn. red.), pak chování zákazníka zvedá cenu. Výrobci totiž mají pocit, že se zvedá poptávka a zdražují,“ dodal pro Blesk.cz Němec.

Čekají Čechy podobné bitky, které zažívali s máslem i v případě vajec? Čekají Čechy podobné bitky, které zažívali s máslem i v případě vajec? | Zuzana Zelenková

Levnější vejce až na Velikonoce

Podle Dlouhé je na současné „vaječné aféře“ pozitivní to, že se v Česku žádné chovy vybíjet nemusely. To podle ní svědčí o přísnosti a důslednosti veterinární správy. Přípravek, ve kterém byl jed v létě objeven, není totiž v Česku registrovaný a legálně se nepoužívá. Vejce by potom podle Dlouhé mohla zlevnit někdy kolem Velikonoc.

Tvrzení odborníků přitakává i ministerstvo zemědělství. „Aktuální zprávy, které má ministerstvo k dispozici, potvrzují určité omezení nabídky vajec na celém evropském trhu. Takové omezení vede k tlaku na růst cen,“ popsala mluvčí rezortu Markéta Ježková.

Růst cen vajec způsobuje podle ministerstva mimo jiné zvýšená poptávka v předvánočním období a nákladná opatření pro zajištění bezpečnosti potravin právě v souvislosti s kauzou fipronilu. „O kolik ale v celé Evropské unii poklesla nabídka vajec kvůli fipronilové kauze, zatím jednotlivé členské státy nekvantifikovaly,“ dodala Ježková.

A proto zatím není k dispozici ani přesnější odhad vývoje cen. S ohledem na čas potřebný na odchov nových nosnic lze podle ministerstva očekávat náhradu produkce vajec v řádu několika měsíců.

 

Vývoj ceny vajec za posledních 5 let Vývoj ceny vajec za posledních 5 let | ČSÚ

anna1234 ( 20. října 2017 12:54 )

.. ahaaaa, tak takhle to už je nad moje chápání

naidka ( 20. října 2017 10:44 )

Kajman, máš recht, není nad vajíčka od domácích slepicemi.

naidka ( 20. října 2017 10:41 )

Že se lidi zaplácnou houbami a místo míchaných vajíček si udělají smaženici, kde tolik vajec není potřeba.

santikxauz ( 20. října 2017 09:51 )

Slepice sedí v kancelářích a nosnice nestíhají,hlavně,že mají prostor podle EU.

anna1234 ( 20. října 2017 09:41 )

.. jak souvisí houbařská sezóna se zdražováním vajec?

Zobrazit celou diskusi