Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Konec falšovanému česneku? Podvodníky skřípne od středy zákon

Autor: bru/ČTK - 
29. října 2017
14:25

Prodej falšované sadby česneku bude těžší. Ztížit falšování sadby má novela zákona o oběhu osiva a sadby, která ve středu vstupuje v účinnost. Sadbu česneku bude možné uvádět do oběhu pouze jakožto uznané nebo standardní osivo. Dodavatelé sadby budou muset být registrovaní. Ministerstvo zemědělství dostane pravomoc vydat formou vyhlášky požadavky a podmínky pro výrobu, balení, označování a prodej sadby česneku.

Podle vlády roste v posledních letech v ČR počet případů klamání spotřebitelů při nákupu sadby česneku, kdy zákazník místo sadby koupí česnek konzumní. Takový česnek ale podle odborníků nemusí být v pořádku, může obsahovat choroby a škůdce, což se projeví ve špatné úrodě.

Video  Nejlepší česneková pomazánka na chlebíčky i jednohubky  - Recepty.cz/Adam_Balažovič
Video se připravuje ...

Miroslav Šmoranc z odborného oddělení Českého zahrádkářského svazu již dříve uvedl, že je sice možné zasadit konzumní česnek, existuje ale riziko, že rostlina bude zamořena chorobami. Sadbový česnek je podle něj sice dražší, ale je u něj zajištěna odrůda i zdravotní stav.

V roce 2015 se podle vládní zprávy o stavu zemědělství vypěstovalo 1629 tun česneku. Proti předcházejícímu roku to byl pokles o víc než desetinu. Jeho průměrný výnos byl kolem 3,9 tuny na hektar. Naopak o pětinu vzrostl dovoz česneku a dovezlo se ho kolem 6,5 tisíce tun. Celkem se v Česku předloni vypěstovalo téměř čtvrt milionu tun zeleniny.

Spotřeba zeleniny v roce 2015 představovala asi 86 kilogramů na osobu, z toho česnek tvořil 0,7 kilogramu na osobu.

fandasever ( 29. října 2017 20:02 )

To bych rád věděl kdo tomu věří?? Já tedy ne

Zobrazit celou diskusi