Nejvíce pesticidů mají jahody, špatně si vedou i jablka. Jak se jim vyhnout?
Seznam ovoce a zeleniny s největším množstvím pesticidů sestavila americká nezisková organizace Environmental Working Group (EWG). Ze 48 zkoumaných druhů poživatin zjistila, že 70 procent vzorků bylo kontaminováno rezidui pesticidů. Nejhůř na tom byly jahody, špenát nebo nektarinky. Problémy má ale daleko více potravin.
EWG hodnotí stopy pesticidů v populárním ovoci a zelenině každý rok. Letos organizace zkoumala celkem 36 tisíc vzorků potravin, takže od každého druhu měla k dispozici okolo 750 kusů vypěstovaných nejrůznějšími pěstiteli. Analýzu prováděl americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv.
Zdaleka největší stopy pesticidů podle EWG obsahují jahody. Za nimi následují špenát, nektarinky, jablka, broskve, celer, hrozny, hrušky, třešně, rajčata, papriky a brambory.
V jahodách bylo nalezeno okolo 20 pesticidů, mezi kterými byly tři fungicidy a jeden insekticid, který bývá spojován s poškozováním nervového systému. Nováčkem seznamu se staly brambory, dříve v seznamu nejkontaminovanějšího ovoce a zeleniny nefigurovaly. Nahradily okurku a cherry rajčata, které zde byly loni.
EWG sestavuje také seznam nejméně kontaminovaných potravin nazvaný Čistá patnáctka. Zařazuje tam ovoce a zeleninu, na které stopy pesticidů nenašla vůbec, nebo v minimálním množství.
Takto probíhá sklizeň jahod. Podívejte se:
Jako nejlepší vyšla kukuřice včetně té mražené. Dále avokádo, ananas, zelí, cibule, hrášek, papája, chřest, mango, lilek, meloun, kiwi, kantalup, květák a grep. Pesticidy obsahovalo jen jedno procento vzorků avokáda a kukuřice.
Co jsou pesticidy
Pesticidy jsou chemické látky, které se používají k zamezení ztrát na rostlinách určených ke konzumaci. Podle své účinnosti se dělí na insekticidy (hubení hmyzu), herbicidy (hubení rostlin), fungicidy (hubení hub), rodenticidy (hubení hlodavců) a další. Vzhledem k jejich rozšířené aplikaci se dostávají do oběhu tuny chemických sloučenin, které mohou být i velmi toxické. Přesto se dnes používají na 95 procentech zemědělské půdy.
Mezi negativní účinky pesticidů patří nevyžádaný úhyn „dobrých“ organismů v půdě, čímž může dojít ke kolapsu půdní úrodnosti. Látky se hromadí v půdě a následně narušují funkci hormonů u různých živočichů včetně lidí. Podle určitých studií dokonce způsobují rakovinu a poškozují nervový systém.
Nejpoužívanějším pesticidem je glyfosát, který je účinnou látkou populárního přípravku RoundUp. V ČR se ho ročně spotřebuje několik desítek tun. Evropská komise však loni rozhodla, že o bezpečnosti a používání glyfosátů se bude jednat – je totiž potenciálně karcinogenní.
Jak se bránit
Pokud spotřebitel nechce konzumovat ovoce a zeleninu kontaminovanou pesticidy, může podniknout několik kroků. V první řadě by měl přestat používat pesticidy jako je RoundUp na své zahrádce.
V druhé řadě by měl nakupovat potraviny od lokálního zemědělce, biopotraviny a navštěvovat farmářské trhy. I zde mohou být potraviny s rezidui pesticidů, ale riziko je menší. V supermarketech je dobré nakupovat potraviny původem z Česka, jelikož jsou zde přísné limity. To se ale nedá říct o zemích mimo Evropskou unii, z kterých se dováží tropické ovoce.
V poslední řadě je třeba věnovat péči manipulaci s ovocem a zeleninou. U některých druhů ovoce výrazně pomůže odstranění slupky, u jiných prosté vydrhnutí kartáčem. Řešením může být také lázeň z vody a octa.
nejenom jahody, ale i zelenina nemá tu správnou chuť, jsou to vyhpozené peníze, rajský nejsou rajský, květák hořký, papriky s příchutí nafty , jablka druhý den zflekatí a mohla bych pokračovat dál a dál... proto nekupuji, ať si takové produkty strčí, však víte kam ....