Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

V Želivce jsou pesticidy a hormony: Její vodu pije 1,5 milionu Čechů

Autor: bud - 
12. října 2016
09:06

Pesticidy, hormony, léčiva i řada dalších škodlivých látek třeba z pracích prášků obsahuje voda v nádrži Švihov (Želivka). Tato voda přitom zásobuje nejen Prahu, ale také část Středočeského kraje nebo Vysočiny, celkem zhruba sedminu českých domácností. Dlouhodobě přitom může být konzumace takto kontaminované vody nebezpečná. Proto se podle středeční MF Dnes chystá rekonstrukce.

Stát chystá rozsáhlou rekonstrukci největší vodárenské nádrže v Česku – Švihova, lidově též Želivky. Celý areál by měl být do pěti let zcela opraven a modernizován. Součástí oprav bude vybudování velké haly s účinnými filtry. Ty podle plánů nepropustí žádné škodlivé látky do pitné vody, která je z nádrže čerpána a pije ji až 1,5 milionu lidí.

V současné době je sice voda velmi kvalitní, ale přesto obsahuje řadu škodlivých látek, od pesticidů a antibiotik až po škodlivé látky, které se do vody vypouštějí třeba při praní prádla. Z dlouhodobého hlediska přitom takto „zasažená“ voda může negativně ovlivnit zdraví. Řada místních přitom tuto vodu pije desítky let.

„Ačkoliv koncentrace škodlivých látek v pitné vodě jsou i dnes velmi nízké, může mít její dlouhodobé pití pro člověka zdravotní rizika. Ale vůbec to není tak, že by lidé měli akutní potíže. Dnes samozřejmě zachytáváme i tento typ chemických látek, i když ne úplně dokonale, touto modernizací to dotáhneme,“ řekl MF Dnes Vladislav Černý, ředitel společnosti Želivská provozní.

Škodliviny sice dnešní technologie zachytit dokáže, ale ne všechny. V malé míře se však dostávají i lidem do pití. Problémem je i intenzivní zemědělství, které kolem nádrže probíhá. Po deštích se tak obvykle do vody dostávají zbytky pesticidů, které se používají na hubení hmyzu nebo plevelu. Odhadem je to třeba až 12 tun fosforu za rok.

tgbg ( 12. října 2016 10:54 )

Já to nepiju. Piju pivo!!!

prycsnima ( 12. října 2016 10:23 )

 Tal to dejte do pořádku ,za miliardy, a poté to nezapomeňte zase prodat franzouzům ! Hovada.

Zobrazit celou diskusi