Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

EU vyhodila 100 milionů oknem? Platí výzkum „mrtvé dohody“, který vedou Britové

Autor: David Budai - 
17. května 2017
06:20

Brusel posílá 3,9 milionu eur (103 milionů korun) na rozsáhlý výzkum kolem chystané obchodní dohody TTIP mezi EU a Spojenými státy. Vědci z 11 univerzit budou například hledat výhody, které by dohoda mohla oběma stranám přinést. Problematické ovšem je, že vyjednávání o této dohodě je momentálně „u ledu“ a není vyloučeno, že přijata vůbec nebude. Celý výzkum navíc povedou Britové, kteří jsou na cestě ven z Unie.

Rozsáhlá dohoda nazvaná Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) měla odstranit celou řadu překážek v obchodování mezi EU a USA. Vyjednávání o jedné z největších dohod svého druhu, které posvětil také Evropský parlament, však bylo odloženo poté, co se americkým prezidentem stal Donald Trump. Ten se k ní totiž staví velmi skepticky.

V tuto chvíli to tedy příliš nevypadá na to, že by se dohoda TTIP v horizontu nejbližších let přijala nebo se jednání posunula. „Vyjednávání jsou zmražená. Nic nového se neděje,“ komentoval aktuální vývoj europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s tím, že do konce mandátu současné Evropské komise se zřejmě nic nezmění.

„S hlavním vyjednavačem jsem se viděla minulý týden. Potvrdil mi, že jednání jsou momentálně opravdu u ledu,“ potvrzuje europoslankyně Dita Charanzová (ANO), která patří k zastáncům obchodní dohody.

Třetinu peněz „spolknou“ Britové

I přes tento vývoj se Evropská komise rozhodla finančně podpořit rozsáhlý výzkum, který se bude TTIP komplexně zabývat. Celkem na projekt nazvaný „TTIP Innovative Training Network“ poslala více než 100 milionů korun, které zamíří na celkem 11 evropských univerzit (v Británii, Německu, Itálii, Belgii, Francii a ve Švýcarsku). Cílem je především „podpořit interdisciplinární výzkum v oblasti TTIP a vytvořit rozsáhlé znalosti a vědecké kapacity zaměřené na TTIP“. Vědci by také měli hledat výhody této dohody, z nichž by mohla Evropa „těžit“. Výzkum začal letos v dubnu a poběží až do roku 2021.

Paradoxní je, že výzkum bude koordinovat britská univerzita v Birminghamu, která z částky dostane hned 546 tisíc eur (bezmála 15 milionů korun). Další dvě britské univerzity si rozdělí 819 tisíc eur, takže třetinu z celkové částky na výzkum, tedy 1,36 milionu eur, dostanou britští vědci. A to přesto, že Británie tento rok oficiálně zahájila svůj odchod z EU.

Půjde o „vyhozené“ peníze?

Podle oslovených expertů i europoslanců je smysl takto investovaných peněz sporný. Na jednu stranu jsou obchodní vztahy USA a EU důležité a je potřeba se jimi zabývat. Ostatně třeba obchodní dohoda s Kanadou (CETA) se dojednávala přes 10 let a není tedy vyloučeno, že se budoucí politici a státy EU k dohodě TTIP vrátí. Jenže aktuální to rozhodně není a výzkum pouze jedné konkrétní dohody nemá příliš smysl.

„Podle mě jsou to vyhozené peníze,“ myslí si například europoslanec Zdechovský. Podle Dity Charanzové je pak nelogické hlavně to, že velká část peněz míří do Británie. Tato skutečnost podle ní mohla vést k přehodnocení grantu a případnému zrušení studie.

Blesk.cz se zeptal přímo Evropské komise na smysl tohoto výzkumu i na to, kam přesně peníze zamíří. Přislíbená odpověď však zatím nedorazila.

Nejde o první vědecký grant EU, který vzbuzuje otázky. Nedávno například Blesk.cz upozornil na projekt PLATO, na který Unie poslala 3,87 milionu eur, tedy přibližně stejnou částku. Vědci v rámci tohoto projektu budou analyzovat, jestli má EU dostatečnou legitimitu a důvěru běžných lidí. Do výzkumu se zapojí také Sociologický ústav AV ČR, který na vyškolení experta na evropskou problematiku dostal šest milionů korun. Plat tohoto doktoranda by měl činit až 63 tisíc korun měsíčně.

TTIP je podobná jako schválená obchodní dohoda CETA s Kanadou. O jejích výhodách a hrozbách diskutovali ve Studiu Brusel europoslanci Kateřina Konečná a Jan Zahradil:

Video  Kyanid v půdě, hormony v jídle a zkáza farmářů? Dohoda s Kanadou jako výhoda nebo hrozba pro Česko?  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 17. května 2017 08:05 )

v EU jsou vsichni odbornici. britove vedeli proc z tohoto spolku utekli a makedonci vedi proc do tohoto spolku nechteji a brani se i silou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa