Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kebab ano, od Arabů ne: Poláci se vytasili s „pravou polskou“ verzí

Autor: ks, ČTK - 
1. března 2017
13:08

Kebab, grilované jídlo původem z Blízkého východu, zdomácněl ve východopolském Lublinu v podniku, který už ve svém názvu slibuje „Opravdový polský kebab u skutečného Poláka“. Podle tisku se hlásí zájemci, kteří by chtěli pod stejným vývěsním štítem otevřít podobné podniky v dalších polských městech, a tak majitel firmy už spřádá plány na vybudování celého řetězce.

„Tajemství polského kebabu tkví v koření,“ prozradil listu Gazeta Wyborcza šéf podniku Jerzy Andrzejewski, původní profesí informatik. Do tajů kebabu ho zasvětil syrský společník, placky dodává Palestinec, ale recept upravil tak, aby více chutnal Polákům.

Asi má k tomu přispět i prostředí podniku v centru Lublinu, kde záclony jsou vyvedeny v národních barvách, zdi zdobí státní znak a plakát s výjevem z bitvy u Vídně, kde Poláci v září 1683 vyhráli nad Turky, a tak „zachránili křesťanskou Evropu před islamizací“. Podnik otvíral neúspěšný kandidát nacionalistů na prezidenta.

„V žádném případě nejsem rasista,“ tvrdí Andrzejewski, i když současně dodává, že
„v mé hierarchii jsme první my, Poláci. Zpočátku jídlo prodával v přívěsu na periferii, ale po pár měsících se zmohl na přestěhování do podniku v centru města.

Tvrdí, že využil „mezery na trhu“, tedy že svým podnikem vyšel vstříc krajanům, kteří mají rádi kebab, ale neradi si ho kupují u Arabů. Ti prý hned každému tykají, zatímco Poláci si potrpí na oslovení pán a paní, což je v polštině forma vykání.

„Klobás a bigosů (typické polské jídlo s masem a zelím) je všude plno. Kebabů taky, ale Poláků, kteří dělají kebab, moc není. Pro mne je to výzva. Kebabům vládnou cizinci, a tak musím být ještě lepší,“ prohlašuje Andrzejewski.

Ale kritici označují kebab v jídelníčku polských nacionalistů za „vrchol pokrytectví“správný Polák se přece má cpát vepřovým! A opravdový polský kebab“ se v hodnocení místního kulinářského webu nedostal ani do první desítky lublinských podniků s nabídkou kebabu: lépe je na tom kebab od Habiba, od Mustafy, syrský kebab a také „opravdový turecký kebab“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

naidka ( 1. března 2017 16:55 )

To je všechno o původních surovinách. Zkoušela jsem doma řecký salát, který je prakticky jednoduchý jako facka, dokonce jsem si z dovolené dovezla ty jejich velké červené sladké cibule, ale té chuti nejde docílit, i kdyby sis k tomu pustila cikády, prostě to nejde.

naidka ( 1. března 2017 16:50 )

U nás kebab prodává nějaký srbochorvatský Slovinec, dělá ho z drůbežího a vepřového masa (skopový by ho v našich končinách neuživil) a je to veliká mňamka.

dvorece ( 1. března 2017 16:04 )

Každá země má svoje. A kdo se to snaží napodobit tak stejně nikdy nedokáže to, co v té zemi. Žila jsem v zemí, kde mi strašně chutnalo určité jídlo. Po návratu jsem si koupila suroviny a uvařila to,. Ani vzdáleně to nepřipomínalo pokrm z té země. A to jsem to tam vařila mnohokrát. Takže plagiát vždy bude jen plagiát. A kdo si bude chtít pochutnat, samozřejmě půjde k těm arabům, kteří mají to koření co on nesežene a mají to v krvi prostě od narození, poláci jsou směšní. Vlastenectví v kebabu. A přitom to není polské jídlo. Ach jo...

vlasta1 ( 1. března 2017 16:01 )

Proč ne zkušenosti s Polskými potravinami zde již máme. Stačí do toho přidat posypovou sůl a hned to má jiný šmak.

xxxx678 ( 1. března 2017 15:03 )

Tak si vezmi Espumisan, když ti to nesedí!

Zobrazit celou diskusi