Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stěžoval si na bolesti hlavy, doktoři mu na mozku našli živou tasemnici

Autor: Mii - 
14. září 2018
19:48

S netradičním případem se setkali doktoři v čínském městě Nan-čchang. Dorazil k nim muž, který si stěžoval na bolesti hlavy a náhlé epileptické záchvaty, byť epileptikem nebyl. Dlouho nemohli přijít na to, co jeho stav způsobuje, až zjistili, že se v jeho mozku usídlila tasemnice. Když mu ji vyndávali, byla ještě živá. Píše o tom server South China Morning Post.

Případ řešili doktoři v nemocnici Nan-čchangské univerzity. Muž, jehož příjmení nemocnice uvedla jen jako Liu, musel podstoupit krevní testy, protože lékaři nevěděli, proč jej epileptické záchvaty potkaly. Ty okamžitě odhalily, že v jeho mozku se usídlila tasemnice rodu spirometra.

„Červ byl ještě živý, když jsme ho vytahovali. Byl aktivní, celý bílý a skvěle plaval,“ popisoval zákrok doktor Wang Chunliang.

Doktoři věří, že živočich se v muži usídlil po požití kontaminovaného nebo nedovařeného jídla. Liu se jim totiž svěřil, že rád jí grilované pokrmy. Celý život byl zdravý, až před několika měsíci se u něj začaly objevovat epileptické záchvaty.

Tasemnice do mozku přicestuje přes krev

Podle prezidenta Šanghajského neuromedicínského centra Guo Hui se podobné příběhy objevují v místech, kde lidé nemají přístup k čisté vodě. Dalším častým zdrojem jsou nedovaření mořští tvorové. Obvykle tasemnici nebo její vajíčka dokáže zabít žár, ale pokud se tak nestane, umí krevním oběhem cestovat po celém těle a usadit se v některém orgánu.

„Jelikož do mozku putuje skoro čtvrtina objemu krve v lidském těle, šance, že se tasemnice dostane zrovna do tohoto orgánu, je relativně vysoká,“ vysvětloval Guo. Jakmile se zde parazit usadí, může poškodit mozkovou funkci a způsobit těžké bolesti hlavy, mdloby, krvácení nebo právě epilepsii.

K podobným případům již v Číně během posledních let došlo. V roce 2016 doktoři v nemocnici Kuang-tung vyoperovali 12leté dívce tasemnici, která byla téměř 25 centimetrů dlouhá. Museli tak udělat poté, co dívka zkolabovala a na půl hodiny ztratila vědomí. Pozdější vyšetření ukázalo, že parazit v jejím těle žil minimálně šest let.

V květnu letošního roku si pak 55letý muž z provincie Ťiang-si stěžoval na dlouhodobou necitlivost v obličeji a končetinách. I v jeho mozku se usídlila 30 centimetrů dlouhá tasemnice. V obou případech se pacienti nakazili ze špinavé vody.

Zobrazit celou diskusi