Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump varuje Turky před úderem na Kurdy v Sýrii: Hospodářsky vás zničíme

Autor: ČTK - 
14. ledna 2019
08:19

Turecko bude hospodářsky zničeno, pokud zaútočí na kurdské jednotky v severní Sýrii. Ankaru takto v neděli večer varoval americký prezident Donald Trump prostřednictvím Twitteru. Zároveň však Kurdové však podle něj nemají Turecko provokovat.

„Zahájili jsme dávno potřebné stahování ze Sýrie, přičemž tvrdě zasahujeme malé zbytky územního chalífátu ISIS (Islámského státu), a to z mnoha směrů. Zničíme Turecko hospodářsky, pokud udeří na Kurdy. Vytvoříme 20mílovou (přes 32 kilometrů) bezpečnostní zónu,“ uvedl šéf Bílého domu bez dalších podrobností.

„Zároveň nechci, aby Kurdové provokovali Turecko,“ dodal Trump. Napsal také, že Rusko, Írán a Sýrie měly největší prospěch z americké politiky zaměřené na zničení Islámského státu v Sýrii. „My z toho máme také prospěch, ale teď nastal čas návratu našich vojáků domů,“ poznamenal americký prezident a příspěvek uzavřel výzvou k ukončení „nekonečné“ války.

Kurdové, kteří jsou spojenci Západu, se obávají útoku ze strany Turecka po stažení amerických vojáků. Spojené státy začaly stahovat své vojenské jednotky ze Sýrie minulý týden.

Ankara považuje kurdské bojovníky za teroristy a prodlouženou ruku separatistické Strany kurdských pracujících (PKK), v Turecku zakázané.

Trump svým nedávným oznámením záměru stáhnout všech asi 2000 amerických vojáků ze Sýrie mnohé překvapil. Trump nestanovil žádný časový harmonogram odsunu. Po kritice začátkem ledna uvedl, že stahování určitou dobu potrvá.

blackhole1 ( 14. ledna 2019 11:04 )

Do Blesku ohledně tapetaře volejte +420724014586 redakce.

Taurus70 ( 14. ledna 2019 10:33 )

No jo jen tak dal,schvalne jak dlouho Turci budou v NATU?😉

pavel11 ( 14. ledna 2019 10:00 )

Konečně osobnost který turové budou rozumět neserte Trampa

Zobrazit celou diskusi