Za volantem nabouraného vozu tehdy seděla žena trpící výraznou poruchou sluchu. „Vůz, který řídil Švihla, vydával výstražná znamení, a měl tak oprávnění projet křižovatkou na červenou. Soud má ale za to, že do křižovatky vjel příliš rychle s ohledem na to, že neměl dostatečný výhled do postranních ulic,“ uvedl soudce Josef Prach.

Dodal, že strážníci jsou školeni o způsobu jízdy s výstražnými majáky. „Jsou při tom poučeni, že pokud vjíždějí do křižovatky na červenou, neměla by jejich rychlost přesáhnout 40 km/h,“ uvedl Prach.

Švihla tehdy seděl za volantem služebního vozu městské policie Škoda Yeti, se kterým se do křižovatky ulic Koperníkova a Tylova vřítil rychlostí nejméně 70 km/h. Strážníci se přitom nehonili za nějakým zvlášť nebezpečným lumpem. Údajně jeli na Hlavní vlakové nádraží, kde se mělo jednat o nějaké obtěžování.

Svítila zelená

„Viděla jsem, jak na semaforu svítí zelená, tak jsem jela. Když jsem byla někde v křižovatce, uslyšela jsem takový zvuk. Podívala jsem se doleva, ale nic jsem neviděla. Pak přišel náraz zprava, když jsem zrovna otáčela hlavu,“ uvedla řidička nabouraného vozu.

Švihla odmítl před soudem vypovídat. Při výslechu dříve na policii tvrdil, že se podíval do obou směrů, ale žádné auto neviděl. „Pokračoval jsem tak v jízdě a najednou přišel naráz,“ uvedl Švihla. Rozsudek je pravomocný, strážník trest přijal.

Při nehodě čtyři zranění

Nehoda se stala před dvěma lety v červenci, když strážníci se zapnutými majáky a sirénou vjeli do křižovatky na červenou. Srazili se tady s vozem Suzuki, který řídila žena s vadou sluchu. Při nárazu skončilo auto strážníků na boku a Suzuki na chodníku.

Záchranáři vyprostili z obou aut celkem čtyři lidi. Nejvážnější zranění utrpěla dívka (12). „Převezli jsme ji na úrazovou ambulanci Fakultní nemocnice v Plzni,“ řekl tehdy mluvčí záchranky Martin Brejcha. Ve stejné nemocnici, jen na jiném místě, na chirurgické ambulanci, skončila její maminka.

Oba strážníky, z nichž jeden byl zraněn na hlavě, odvezly sanitky také do nemocnice. Jeden strážník skončil, stejně jako zraněné dítě, na úrazové ambulanci fakultní nemocnice. Jeho kolegu ošetřili na chirurgické ambulanci.

VIDEO: Za tuhle bouračku dostal strážník u soudu pokutu.