Tradiční rituál se odehrál v břeclavské nemocnici a ve Fakultní nemocnici Brno. Jiřík Vondra z Rohatce přišel na svět přesně 26 minut po silvestrovské půlnoci. Má se čile k světu, ale maminku Denisu pěkně potrápil – váží totiž 4,2 kilogramu a měří 54 centimetrů!

Chlapec dostal křestní jméno – jak jinak – po tatínkovi, který vydržel na porodním sále až do konce.

„Na sále jsem ležela od šesti hodin, takže Silvestr šel letos úplně mimo mě, i když po celou dobu porodu všude kolem bouchaly petardy. Jediné, na co jsem v tu chvíli myslela, bylo, abych to celé měla už za sebou,“ usmívala se novopečená maminka Denisa a hrdě představila klučíka. Ten se bez ohledu na šrumec kolem sebe oddával sladkému spánku.

Novorozenci z Hodonínska letos dominovali

Letošním statistikám prvních novorozenců na jižní Moravě dominovalo jasně Hodonínsko. Po Jiříkovi totiž následoval 40 minut po půlnoci Ladislav, jehož maminka je z Hodonína. Pomyslný bronz získala Anička, která se narodila v kyjovské nemocnici 73 minut po silvestrovské půlnoci.

„Skutečnost, že první letošní jihomoravská miminka pocházejí právě z Hodonínska, může být náhoda i zároveň symbolická tečka za loňskými oslavami sto let republiky spojenými s postavou hodonínského rodáka Tomáše Garrigua Masaryka,“ reagoval na statistiku hejtman kraje Bohumil Šimek.

Terezka si dala načas

Jihomoravská metropole se musela „smířit“ s faktem, že pravověrný Brňák, v tomto případě Brňanka - vykoukla na svět ve Fakultní nemocnici s mírným zpožděním - a to až pět minut před půl čtvrtou ráno.

VIDEO: Brněnská lékařka Milada Muchová získala Purpurové srdce za pomoc předčasně narozeným dětem.

Fotogalerie
9 fotografií